Premierul bate alarma: Unii debitori încearcă să se eschiveze de la plata creditelor neperformante, fiind ajutați de judecători

Unii debitori încearcă să se eschiveze de la plata creditelor neperformante, fiind ajutați de judecători. Despre aceasta a vorbit, astăzi, premierul Ion Chicu în cadrul unei ședințe, la...

Unii debitori încearcă să se eschiveze de la plata creditelor neperformante, fiind ajutați de judecători. Despre aceasta a vorbit, astăzi, premierul Ion Chicu în cadrul unei ședințe, la Guvern, unde s-au examinat informațiile cu privire la recuperarea activelor pierdute în rezultatul fraudei bancare.

”Unii debitori încearcă diverse scenarii pentru a-și scoate activele de sub sechestru. Avem cazuri când unii judecători eliberează gajul fără să țină cont de circumstanțe și probe. Trebuie să examinăm situația și să prevenim eschivarea debitorilor de la plata prejudiciilor”, a declarat premierul.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI), Sergiu Harea, a informat despre încercările unor companii de a obține certificat ce atestă evenimentul de forță majoră, făcând legătura cauzală la frauda bancară.

În cadrul acestei ședințe, instituțiile publice au fost îndemnate să comunice insistent cu autoritățile naționale de anchetă și să întreprindă toate acțiunile necesare pentru a preveni eschivarea debitorilor de la achitarea creditelor neperformante.

Președintele Igor Dodon a ieșit recent cu inițiativa prezidențială prin care se propune scutirea cetățenilor de plata datoriei pentru miliardul furat din sistemul bancar. Astfel, o parte din creditul de 20 de miliarde de lei va fi achitat din profitul Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

In this article