Precizările Primăriei Chișinău referitoare la grupele cu program prelungit: Orele nu au fost suspendate, este vorba doar de finanțare

Primăria Chișinău precizează că orele cu program prelungit din școlile municipiului nu au fost suspendate. Autoritățile locale susțin că doar s-a revenit la situația de acum 3 ani,...

Primăria Chișinău precizează că orele cu program prelungit din școlile municipiului nu au fost suspendate. Autoritățile locale susțin că doar s-a revenit la situația de acum 3 ani, fiind vorba de aspecte de finanțare.

Municipalitatea susține că a fost nevoită să recurgă la aceste modificări în contextul în care „bugetul municipal este presat de acțiunile guvernării când sunt impuse anumite sarcini, fără acoperire financiară din partea statului”.

„Vom solicita Parlamentului, printr-un proiect de lege ca acest serviciu atât pentru Chișinău, cât și pentru instituțiile din întreaga țară, să fie finanțate din bugetul de stat, ținând cont că acest serviciu era doar în municipiul Chișinău. Ne pare rău că Guvernul a tăiat bugetul pentru domeniul educațional cu peste 350 de milioane de lei, mai multe cadre din sistem sunt concediate, iar mai multe școli și universități sunt închise. Între timp guvernarea face tot posibilul, prin diverse acțiuni, să devieze de la problemele și ilegalitățile pe care le creează și să dea vina pe altcineva”, se arată într-un comunicat al Primăriei Chișinău.

Totodată, municipalitatea își reiterează inițiativa ca 50% din contribuțiile Primăriei Chișinău către bugetul național să rămână în Capitală.

„Primăria Chișinău va solicita ca din cele 23 de miliarde pe care chișinăuienii le transferă la stat, să rămână 50% la Chișinău și nu doar 13% – 2,8 miliarde cum este în prezent și transferuri cu destinații speciale. Cu o altfel de abordare, Chișinăul ar putea să se dezvolte mai rapid, iar sursele financiare ar ajunge pentru drumuri, curți de bloc, infrastructură, transport, școli și grădinițe, diverse servicii sociale și multe altele. Ceea ce se întâmplă în prezent este că, autoritatea centrală crește povara financiară pusă pe umerii Primăriei Chișinău, fără acoperire din partea statului”, se mai arată în comunicatul municipalității.

In this article