Polonia construiește un zid la granița cu exclava Kaliningrad

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunţat miercuri construirea unei bariere de-a lungul frontierei cu enclava rusă Kaliningrad, pentru a împiedica trecerile ilegale de migranţi, care în...

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a anunţat miercuri construirea unei bariere de-a lungul frontierei cu enclava rusă Kaliningrad, pentru a împiedica trecerile ilegale de migranţi, care în opinia Varşoviei sunt orchestrate de către Rusia, relatează AFP.

Polonia a ridicat deja o barieră fizică şi electronică de-a lungul frontierei sale cu Belarusul, aliat al Rusiei, acuzând regimul belarus că permite trecerea migranţilor care vor să ajungă în UE, lucru dezminţit de Minsk, scrie Agerpres.

În urma lansării unor zboruri care leagă Kaliningradul de Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, „am decis să acţionez pentru a spori securitatea la frontiera cu enclava Kaliningrad. Vom începe să construim acolo o barieră provizorie”, a declarat presei oficialul polonez.

Potrivit acestuia, bariera va fi formată din trei garduri paralele de sârbă ghimpată, înalte de 2,5 metri şi late de 3 metri, precum şi din echipamente electronice.

Lucrările vor începe „de astăzi”, a insistat el. Frontiera terestră a Poloniei cu Kaliningrad are o lungime de 210 kilometri.

Pentru a preveni o criză migratorie pe care Polonia o consideră „un război hibrid” dus de Rusia şi Belarus împotriva sa, Varşovia a impus în septembrie 2021 o zonă largă de circa trei kilometri şi lungă de peste 400 de kilometri la frontiera sa cu Belarus.

Această zonă era interzisă oricărei persoane care nu are rezidenţa acolo, inclusiv membrilor unor ONG-uri care îi ajută pe migranţi şi jurnaliştilor.

De la ridicarea acestei măsuri în iulie, este în continuare interzis ca cineva să se apropie la mai puţin de 200 de metri de această frontieră, protejată de atunci de o barieră metalică înaltă de cinci metri, pe cale de a fi echipată cu camere şi detectoare de mişcare.

În ciuda practicii curente de expulzări aplicată de Polonia, circa o sută de tentative de trecere ilegală a graniţei polono-belaruse, de către migranţi proveniţi în principal din Orientul Mijlociu, sunt semnalate aproape zilnic de poliţia de frontieră şi de ONG-urile care operează la faţa locului.

In this article