Politologul Ian Lisnevschi susține că era de așteptat că anul 2019 va fi un an plin de surprize politice

Politologul Ian Lisnevschi susține că era de așteptat că anul 2019 va fi un an plin de evenimente politice și surprize și, în același timp, dificil. Declarația a...

Politologul Ian Lisnevschi susține că era de așteptat că anul 2019 va fi un an plin de evenimente politice și surprize și, în același timp, dificil. Declarația a fost făcută pentru tribuna.md.

„Cel mai complicat lucru a fost că anul 2019 a fost un an politic hiperactiv: două campanii electorale, trei guverne, alegeri după sistemul nou, după care au urmat alegeri parlamentare noi în circumscripții. Nu toți politicienii au reușit să mențină ritmul evenimentelor politice, iar societatea a obosit de campanii electorale și lupte politice. Incertitudinea și greșelile politice au provocat implicarea forțelor din exterior în politica internă a Republicii Moldova. Anume această implicare a provocat crearea coalițiile temporară între doi dușmani politici care continuau să comită greșeli. Incapacitatea de gândire strategică și neglijență fața de analiză și cercetare politică a dus la faptul că unii politicieni la finele anului 2019 au pierdut practic toată susținerea electoratului său. Iar cel mai grav este faptul că, politica, neavând mare susținere din partea societății, din cauza jocurilor primitive și ieftine, a pierdut total încrederea oamenilor. Posibilitatea de a face concluzii din acestea situații dificile și va determina nivelul politic al politicienilor și al societății. În realitate oamenii au cu mult mai mare influență asupra politicienilor decât ei cred, anume societatea dă putere partidelor politice sau politicienilor”, a precizat Lisnevschi.

Potrivit lui, cel mai principal lucru pe care oamenii trebuie să-l înțeleagă este că politica nu este credință ca să crezi fără dovezi. „Politica este o știință în care trebuie să te îndoiești, să cauți răspunsuri, să analizezi, să tragi concluzii”, a mai spus politologul.

In this article


Join the Conversation