Politologul Ian Lisnevschi spune că autoritățile de la Chișinău trebuie să monitorizeze cu mare atenție provocările din Transnistria

În urma exploziilor din regiunea transnistreană, expertul politic Ian Lisnevschi menționează că acum este pusă la bătaie securitatea Republicii Moldova. Politologul crede că autoritățile de la Chișinău trebuie...

În urma exploziilor din regiunea transnistreană, expertul politic Ian Lisnevschi menționează că acum este pusă la bătaie securitatea Republicii Moldova. Politologul crede că autoritățile de la Chișinău trebuie să monitorizeze cu mare atenție situația și să pună interesele cetățenilor mai presus de propriile ambiții.

Ian Lisnevschi afirmă că speculații și provocări au existat încă de la declanșarea războiului din țara vecină, dar au fost de fiecare dată dezmințite prompt de președintele Maia Sandu.

„De la escaladarea conflictului din Ucraina, Republica Moldova a fost lovită de un război informațional puternic. Începuseră să apară multe articole în presă, experți care se dau cu părerea, informații distorsionate pe internet. Dar aș vrea să accentuez aici că președedintele Maia Sandu a reacționat de fiecare dată prompt și dezmințea speculațiile care panicau societatea. Cei mai neinteresați în agravarea conflictului sunt oamenii. Și asta arată toate cercetările sociologice care spun că 82% apreciază pozitiv poziția de neutralitate a Republicii Moldova.”

Ceea ce s-a întâmplat de această data însă a fost un ”atac terorist”, spune politologul și atrage atenția autorităților de la Chișinău să împiedice provocatorii să-și atinga scopurile.

”Exploziile din regiunea transnistreană sunt un atac terorist, iar autoritățile trebuie să înțeleagă că orice acțiune de acest fel atentează la securitatea cetățenilor Republicii Moldova. Acum este momentul ca serviciul de Securitate de la Chișinău și cel din Transnistria să-și unească forțele și să-și demonstreze profesionalismul. Înțeleg că au fost multe declarații că această problema poate fi rezolvată și prin alte metode, însă noi nu avem armată, nu suntem pregătiți. Ucraina a avut 8 ani la dispoziție să-și pregătească militarii, au primit tehnică militară, dar Moldova nu are nimic. Din acest motiv orice provocare trebuie rezolvată doar pe cale diplomatică.”

Politologul se mai declară dezamăgit de reacția întârziată a autorităților de la Chișinău și, mai ales, a președintelui Maia Sandu.

„Președintele și toți ceilalți trebuiau imediat să se întâlnească, să ia legătura cu Transninstria, pentru că toti știm la ce poate duce acest conflict, am trecut prin asta în 1992. Însă când autoritățile nu au o strategie de criză și trec mai multe de 24 de ore de la atac, fără să fi discutat cu partea transnistreană, mi se pare o mare greșeală. Luați legătura cu SUA, cu Putin, dacă dorim să fim un stat European trebuie să procedăm ca liderii eruopeni. Absolut toți duc negocieri cu ambele părți, fără dialog nu vom putea rezolva acest conflict.”

Lisnevschi a mai accentuat că în asemenea situație de criză cum se află în acest moment Republica Moldova, ideal ar fi ca politicienii să pună în prim plan interesele cetățenilor.

„Aici pot da drept exemplu Turcia, stat NATO, care continua să colaboreze economic cu Federația Rusă. Mai mult de o mie de companii au fost deschise în ultima lună pe teritoriul turcesc, iar 50% este cu capital rusesc. Europa continuă să primească gaz de la ruși. Din păcate pentru Ucraina, multe țări pun în prim plan interesele cetățenilor și asta ar trebui să facă și Republica Moldova.”

In this article