Poliția a anihilat o grupare infracțională specializată pe scheme de șantaj și extorcare de mijloace financiare

Pe parcursul a două luni, polițiștii  au documentat activitatea unui grup infracțional, suspectat   în comiterea infracțiunii de șantaj, condus de un deținut din cadrul Penitenciarului nr. 3 Leova, condamnat pentru...

Pe parcursul a două luni, polițiștii  au documentat activitatea unui grup infracțional, suspectat   în comiterea infracțiunii de șantaj, condus de un deținut din cadrul Penitenciarului nr. 3 Leova, condamnat pentru comiterea infracțiunii de omor, care în complicitate cu alte persoane aflate atât în  detenție, cât și la libertate  extorcau mii de lei.

Acțiunile infracționale ale grupării erau îndreptate spre dobândirea ilicită a mijloacelor financiare de la un deținut din același  penitenciar, manifestat prin amenințare cu răfuială fizică.  Astfel, sub pretextul unei datorii inventate,  aceștia extorcau suma de  21 de mii de lei. 

Ulterior, victima prin intermediul rudelor a transferat mijloace bănești pe conturile acestora cu scopul de a întoarce pretinsa datorie. Astfel, mama deținutului a transferat în două tranșe 600 de  euro din suma totală cerută de suspecți.

Ca  urmare a  acţiunilor de urmărire penală și a măsurilor speciale de investigație,  a fost identificat un deținut în vârstă de 39 de ani, care își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr.3-Leova, condamnat  pentru comiterea infracțiunii de omor, suspectat că ar fi  liderul grupului infracțional, care,  în complicitate cu alte persoane aflate atât în  detenție, cât și la libertate își atingea scopul final al infracțiunii.

Astfel,   oamenii legii au  identificat  doi bărbați de  57 și respectiv 42 de ani, ambii anterior judecați, unul dintre  care a fost recent eliberat condiționat din același penitenciar.

Unul dintre suspecți a fost reținut pentru  72 de ore,  iar al doilea conlucrează cu organul de urmărire penală fiind audiat în calitate de martor.

Liderului grupului, aflat în detenție urmează a fi etapat în penitenciarul nr.13 Chișinău pentru a fi audiat în calitate de bănuit.

În urma măsurilor întreprinse de ofițerii de investigație ai Direcției Investigații criminalitate organizată a INI, Direcției Generale Urmărire Penală, în comun cu angajații ANP, sub conducerea PCCOCS și cu suportul mascaților de la Fulger,  au fost efectuate percheziții în Penitenciarul nr.3 Leova și altor figuranți aflați în libertate în raioanele Cahul și Cimișlia.

În timpul perchezițiilor, au fost ridicate telefoane mobile, cartele de telefonie SIM, carduri și mijloace financiare.

Totodată, s-a stabilit  schema infracțională prin care membrii grupului își atingeau  scopul dorit, intrând în posesia mijloacelor financiare prin persoane terțe de la libertate, care ulterior erau gestionate din penitenciar prin plățile electronice B-pay; RunPay.

Ofițerii de investigație întreprind, în continuare, măsuri pentru a stabili toate persoanele implicate, precum și victimele care ar fi suferit în urma acțiunilor infracționale ale grupului.

Pe acest caz a fost pornită o cauză penală în conformitate cu art.189 alin.3 lit.e) Cod Penal (șantaj), iar persoanele vinovate riscă pedeapsă cu închisoare de la 7 la 10 ani, cu amendă în mărime de la 1850 la 2350 unităţi convenţionale.

Precizăm  că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

In this article