Plecări masive de la Mitropolia Moldovei. Zeci de preoți, cu tot cu parhoriile lor, vor să treacă la Mitropolia Basarabiei

Într-un act semnificativ de schimbare, 13 parohii din Republica Moldova au anunțat că renunță la subordinea rusă și se alătură Mitropoliei Basarabiei. Informații neoficiale indică faptul că alți...

Într-un act semnificativ de schimbare, 13 parohii din Republica Moldova au anunțat că renunță la subordinea rusă și se alătură Mitropoliei Basarabiei. Informații neoficiale indică faptul că alți 50 de preoți pregătesc aceeași tranziție în săptămânile următoare, însă până în prezent, cele două mitropolii implicate nu au confirmat oficial aceste schimbări.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, peste 50 de preoți parohi din Republica Moldova au migrat de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei. Într-o mișcare surprinzătoare, prorectorul Academiei Teologice din Chișinău, Vetcislav Cazacu, o figură de prim plan în ierarhia bisericească a mitropolitului Vladimir, a luat o decizie similară, includând și parohia sa din Strășeni.

Această migrație masivă este accentuată de apariția unei scrisori, semnată de mitropolitul Vladimir și adresată patriarhului Kiril, care dezvăluie o stare critică în interiorul Mitropoliei Moldovei în urma invaziei ruse în Ucraina. Mai mult, liderul bisericii ruse din Moldova remarcă o creștere semnificativă a influenței Mitropoliei Basarabiei și exprimă convingerea că unirea cu România devine inevitabilă în acest context.

Sursa: ziua.md 

In this article