PIGD-ului va fi implimentat pentru testare în 3 instanțe

În perioada 21 ianuarie – 21 martie curent, va avea loc testarea noilor funcționalități ale Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD). Exploatarea experimentală este lansată în Judecătoria...

În perioada 21 ianuarie – 21 martie curent, va avea loc testarea noilor funcționalități ale Programului Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD). Exploatarea experimentală este lansată în Judecătoria Cimișlia, Judecătoria Comrat și Curtea de Apel Comrat, transmite Breaking News.

Noua versiune a PIGD-ului asigură interoperabilitatea cu serviciile guvernamentale electronice relevante (MPass, MSign, MPay, MLog, Mnotify) iar noile funcționalități permit semnarea electronică a documentelor emise de instanța de judecată, un transfer electronic al cererilor și dosarelor mai performant, care oferă posibilitatea de a continua lucrul cu aceleași dosare electronice în toate instanțele și contribuie la evitarea dublărilor de date și eficientizarea activității angajaților instanțelor de judecată. O altă funcționalitate nouă constă în implementarea unui mecanism flexibil de administrare care să permită indicarea specializării judecătorilor, precum și crearea completelor specializate, inclusiv în judecătoriile de primă instanță.

Testarea noului sistem informațional judiciar integrat urmează să aibă loc în mai multe etape pe parcursul anului curent. În următoarele etape va fi pilotat modulul dezvoltat pentru Curtea Supremă de Justiție, Modulul de Raportare Statistică Electronică, Modulul de Măsurare a Performanței Judecătorești și aplicația e-Dosar Judiciar actualizată/îmbunătăţită.

Amintim că, PIGD este un instrument de automatizare implementat în instanțe pentru reducerea corupției și promovarea transparenței în sistemul judecătoresc, prin utilizarea datelor și gestionarea electronică a dosarelor, dar și monitorizarea standardelor de performanță. Noua versiune a PIGD-ului a fost dezvoltată cu suportul Programului pentru Justiție Transparentă al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

In this article


Join the Conversation