Petreceri cu artificii după moartea “măcelarului din Teheran”

Iranienii care trăiesc în orașe europene au ieșit în stradă să petreacă după moartea lui Ebrahim Raisi. Au dansat și au împărțit prăjituri trecătorilor. Imagini incredibile din orașele...

Iranienii care trăiesc în orașe europene au ieșit în stradă să petreacă după moartea lui Ebrahim Raisi. Au dansat și au împărțit prăjituri trecătorilor.

Imagini incredibile din orașele europene în care trăiesc iranieni au fost postate pe rețelele sociale.

“Tiranul cândva de neatins a avut o soartă la care i-a condamnat adesea pe alții. Iranienii sărbătoresc moartea lui Ebrahim Raisi, președintele Republicii Islamice Iran, mort într-un accident de elicopter. Deseori denumit „Măcelarul din Teheran”, Raisi a fost o figură nemiloasă, sinonimă cu teroarea, încălcarea drepturilor omului și execuția a mii de prizonieri politici. Moartea lui este bucurie maximă, dar pentru un ucigaș în masă, acest sfârșit rapid poate părea mult prea ușor”, a scris un utilizator pe rețeaua socială X.

 

Oamenii se bucură că au scăpat de cel supranumit „măcelarul de la Teheran”. La Londra, moartea lui Ebrahim Raisi a fost sărbătorită prin dans, în fața ambasadei.

La fel s-a întâmplat și la Berlin. Zeci de clipuri în care oamenii împart prăjituri bucuroși, dansează sau lansează artificii circulă pe internet.

O femeie al cărui băiat a fost executat în urmă cu câteva luni în urmă la ordinul lui Raisi a dansat în stradă alături de o fetiță.

Sub mandatul lui Raisi au avut loc cele mai ample proteste de la întemeierea Republicii Islamice, iar printre categoriile care au toate motivele să se bucure, nu să-i jelească moartea sunt femeile din Iran.

De ce era atât de urât Raisi de unii dintre iranieni? Din cauza fanatismului său și a cinismului cu care a trimis moarte zeci de mii de dizidenți și prizonieri de război. Analistul Arash Azizi declara: “Cred că, deși e o competiție strânsă, președintele Raisi are mai mult sânge pe mâini decât oricare alt oficial al Republicii Islamice. Și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în justiție. În anii ’80, cel mai sângeros deceniu al Republicii Islamice, în care au fost executați mii de dizidenți, Raisi era în sistemul judiciar. Cel mai important și cel mai infam, în 1988, a făcut parte dintr-un grup de 2 până la 4 persoane care a trimis la moarte peste 3.000 de prizonieri politici, dacă nu mai mulți.”

Ebrahim Raisi a fost președintele Republicii Islamice aproape trei ani. Mereu cu turban negru și acoperit cu o mantie religioasă lungă, a fost ales în urma unor alegeri la care s-a înregistrat cea mai mică prezență la vot, semn al neîncrederii iranienilor față de regimul teocratic de la Teheran.

El a prezidat reprimarea fără milă a protestelor din 2022, după ce o tânără a fost ucisă în bătaie de poliție, pentru că nu purta vălul islamic.

In this article