Peste 30 de avioane militare chineze au intrat în zona de apărare aeriană a Taiwanului

Peste 30 de avioane militare chineze au intrat în zona de apărare aeriană (ADIZ) a Taiwanului într-un interval de şase ore, a declarat joi Ministerul Apărării de la...

Peste 30 de avioane militare chineze au intrat în zona de apărare aeriană (ADIZ) a Taiwanului într-un interval de şase ore, a declarat joi Ministerul Apărării de la Taipei.

Începând de joi ora locală 05:00 (miercuri 21:00 GMT), „un total de 37 de avioane de luptă chineze” au pătruns în ADIZ în Taiwan, a anunţat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării taiwanez, Sun Li-fang, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

„Unele au continuat să zboare către Pacificul Occidental pentru antrenamente de recunoaştere pe distanţă lungă”, a mai precizat el.

ADIZ este o zonă largă definită unilateral de ţări, în care acestea cer ca aeronavele străine să se identifice, din motive de securitate naţională.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei, ajunse la nivelul minim după venirea la putere în China a preşedintelui Xi Jinping în urmă cu 10 ani, s-au degradat în ultimii ani şi forţele chineze şi-au multiplicat incursiunile militare în jurul insulei Taiwan. De la încheierea războiului civil chinez în 1949, China consideră Taiwanul drept o provincie pe care încă nu a reuşit să o reunifice cu restul teritoriului său. Beijingul vizează această reunificare chiar folosind forţa militară dacă este necesar.

Acest incident nu reprezintă cel mai mare număr de incursiuni chineze în zona de apărare aeriană taiwaneză; în 9 aprilie acest an, 45 de avioane militare chineze au intrat în zona respectivă.

Însă incursiunile de joi s-au produs într-un interval extrem de scurt, la doar o zi după încheierea primelor exerciţii comune ale gărzilor de coastă din SUA, Japonia şi Filipine în Marea Chinei de Sud.

In this article