Persoană cercetată penal pentru neglijență în serviciu, trimisă pe banca acuzaților

Procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Principal, au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a unei persoane publice de comiterea neglijenței...

Procurorii din cadrul Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Principal, au finalizat urmărirea penală și au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a unei persoane publice de comiterea neglijenței în serviciu, la eliberarea unui titlu de autentificare a dreptului de proprietate.

Procurorii au înaintat acuzarea pe faptul că, învinuita, deținând funcția de secretar al Consiliului orășenesc Durlești, având o atitudine neglijentă și neconștiincioasă față de obligațiile de serviciu, nu și le-a îndeplinit corespunzător și respectiv fără a se asigura asupra legalității eliberării unui titlu de autentificare a dreptului unui deținător de teren, a contrasemnat acest act.

Ulterior, titlul de autentificare a dreptului de proprietate fals, a fost înregistrat la ÎS „Cadastru”, filiala Chișinău pe numele unei alte persoane, iar ulterior la 15.09.2008, acest lot de teren a fost vîndut de către o persoană care acționa în baza procurii, autentificată și înregistrată notarial, fiind astfel deposedați ilegal proprietarii reali, de lotul de pământ agricol, pe care-l dețineau legal, cauzându-le astfel un prejudiciu în mărime de 40000 euro, care potrivit cursului valutar al Băncii Naționale a Moldovei din data de 15.08.2008 constituie suma de 565 600 lei.

Învinuita și-a recunoscut vinovăția în fapta de care a fost acuzată.

Urmărirea penală în cauza dată a fost finisată la 27.04.2023 și expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, pentru examinare în fond, iar dacă vinovăția persoanei va fi demonstrată, aceasta riscă pedeapsă cu amendă în mărime de până la 850 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 2 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

 

In this article