Permisele eliberate în Moldova și Turcia sunt recunoscute reciproc

Cetăţenii Republicii Moldova și ai Republicii Turcia, stabiliți permanent sau provizoriu pe teritoriul celeilalte țări, au dreptul să-și convertească permisul de conducere, fiind scutiți de școlarizare, susținerea examenelor...

Cetăţenii Republicii Moldova și ai Republicii Turcia, stabiliți permanent sau provizoriu pe teritoriul celeilalte țări, au dreptul să-și convertească permisul de conducere, fiind scutiți de școlarizare, susținerea examenelor teoretice și practice, dar și de cheltuielile aferente acestor procese.

Conversiunea permiselor de conducere le asigură cetățenilor dreptul de a conduce vehicule în trafic internațional și le va facilita încheierea unor contracte mai avantajoase de angajare în câmpul muncii aferent domeniului transporturilor.

La modul practic conversiunea permiselor de conducere are loc la adresarea titularilor permisului de conducere obţinut în Republica Moldova cu cerere către  autoritatea competentă din Republica Turcia. Respectiv, titularii permiselor de conducere obţinute în Republica Turcia,  urmează să se adreseze cu cerere la subdiviziunile competente ale ASP pentru conversiunea acestora pe permise de conducere emise în Republica Moldova fără susținerea examenelor.

În momentul conversiunii permiselor de conducere, eliberate de autoritățile celor două țări, echivalarea categoriilor/subcategoriilor acestora, se va efectua în baza principiului de echivalență.  Permisele de conducere emise de către autorităţile uneia dintre părţile  contractante, îşi pierd valabilitatea pentru circulaţie pe teritoriul statului celeilalte părţi contractante după şase luni de la data obţinerii de  către titular a reşedinţei pe teritoriul statului celeilalte părţi contractante.

ASP reamintește, că Acordul bilateral între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Turcia privind conversiunea şi recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere a fost semnat pe un termen nelimitat și a intrat în vigoare la începutul acestui an.

Documentul respectiv vine să continue măsurile de politică externă a Republicii Moldova, orientate spre dezvoltarea și consolidarea bunelor relații internaționale cu statele spațiului european pe diferite segmente, inclusiv pe domeniul afacerilor interne.

In this article