Pericol în Marea Neagră: mină marină descoperită la Costinești

Un obiect care pare a fi o mină marină a fost descoperit ieri, 6 martie, de un pescar în zona localității Costinești, din județul Constanța. Acesta a sunat...

Un obiect care pare a fi o mină marină a fost descoperit ieri, 6 martie, de un pescar în zona localității Costinești, din județul Constanța.

Acesta a sunat imediat la 112, pentru a semnala prezența obiectului în mare. Potrivit surselor locale, reprezentanții Forțelor Navale Române au confirmat că au o operațiune în acest moment în acea zonă.

Până acum ar fi cea de-a șasea mină descoperită în apele românești de la începerea conflictului din Ucraina.

Joi, 7 martie, Dragorul maritim 30 „Sublocotenent Alexandru Axente”, o echipă de scafandri de luptă EOD, din cadrul Forțelor Navale Române, specializați în dezamorsarea și distrugerea dispozitivelor explozive, precum și un elicopter PUMA Naval execută, începând cu ora 7.00, o misiune de cercetare a spațiului maritim în zona Costinești-Tuzla-23 August-Mangalia pentru localizarea unui obiect plutitor – posibilă mină marină”, a anunțat Ministerul Apărării Naționale într-un comunicat de presă.

Prezența obiectului plutitor metalic a fost semnalată Gărzii de Coastă, iar intervenția Forțelor Navale Române a fost solicitată în conformitate cu procedurile operaționale naționale, specifice pentru astfel de situații”, se mai arată în comunicat.

Conducerea Statului Major al Forțelor Navale a ordonat luarea măsurilor necesare pentru trimiterea navei militare, echipei de scafandri de intervenție și elicopterului PUMA Naval în raionul maritim indicat, pentru investigarea situației.

Anul trecut, s-a suspectat că o mină marină a lovit digul de la Costinești.

O explozie a avut loc pe 14 august 2023, în jurul orei 9.44, la Costinești. Incidentul s-a produs în Marea Neagră, la digul din dreptul Hotelului Forum, posibil provocat de o mină marină.

ISU Constanța a intervenit la fața locului și a căutat o a doua mină marină semnalată în zonă. Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Constanța a trimis de urgență echipaje din Tuzla și din Eforie la digul din dreptul Hotelului Forum de la Costinești, unde a avut loc explozia, posibil a unei mine marine – conform ipotezei specialiștilor.

Pietre din stabilopozi au sărit pe dig și pe movila de lângă dig, unde puteau răni oameni.

Un bărbat a fost afectat auditiv de zgomotul exploziei, iar salvamarul l-a însoțit către echipajele medicale SMURD venite la fața locului pentru a primi îngrijiri. Bărbatul a spus că-i țiuiau urechile, dar a refuzat să fie transportat la spital.

Cu toate acestea experții militari au susținut că la Costinești nu ar fi explodat o mină marină deoarece la fața locului nu au fost descoperite „schije” metalice de mărimea minimă a unei palme rezultate fragmentarea corpului dispozitivului exploziv.

In this article