Percheziții la trei polițiști de patrulare, cercetați penal pentru corupție

Procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (oficiul Sud), împreună cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA), au descins cu percheziții în domiciliile, automobilele și birourile de serviciu a...

Procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupție (oficiul Sud), împreună cu ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA), au descins cu percheziții în domiciliile, automobilele și birourile de serviciu a trei angajați din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) al Inspectoratului General al Poliției. Aceștia ar fi pretins, acceptat și primit personal și prin mijlocitor mijloace bănești cuprinse între 600 de lei și 950 de euro, în vederea neatragerii la răspundere a șoferilor.

Acțiunile de urmărire penală s-au desfășurat în cadrul unei cauze penale, pornită pe faptul coruperii pasive admise de către funcționarii publici cu statut special din cadrul Direcției patrulare Sud al INSP.

În fapt, potrivit denunțătorilor, angajații INSP, contrar obligațiilor și interdicțiilor impuse de funcțiile deținute, având scopul evitării tragerii la răspundere contravențională și/sau penală a conducătorilor auto, au pretins, acceptat și primit personal și prin mijlocitor mijloace bănești cuprinse între 600 de lei și 950 de euro, în vederea neatragerii la răspundere a declaranților.

Drept urmare, au fost efectuate percheziții în rezultatul cărora au fost depistate și ridicate mijloace bănești, telefoane mobile, registre de evidență, înscrisuri de ciornă și alte obiecte ce au importanță pentru cauza penală.

Coruperea pasivă săvârșite de două sau mai multe persoane se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani cu amendă în mărime de la 6.000 la 8.000 unităţi convenţionale (300.000 – 400.000 de lei) şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 7 la 10 ani.

In this article