Percheziții la posturile vamale moldo-române: Suspiciuni de corupție

Ofițerii Serviciului Protecție Internă şi Anticorupție (SPIA) împreună cu ofițerii anticorupție au descins marți, 17 ianuarie, cu percheziții la mai multe posturi vamale din Republica Moldova. nformația despre...

Ofițerii Serviciului Protecție Internă şi Anticorupție (SPIA) împreună cu ofițerii anticorupție au descins marți, 17 ianuarie, cu percheziții la mai multe posturi vamale din Republica Moldova.

nformația despre percheziții a fost confirmată de reprezentanții SPIA.

”Operațiune internațională la posturi vamale ale frontierei moldo-române

Procuratura Anticorupție în comun cu ofițerii din cadrul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI, în cadrul unei operațiuni internaționale inițiate cu Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Direcția Generală Anticorupție România, astăzi 17 ianuarie 2023 au descins concomitent cu percheziții în mai multe posturi vamale de pe ambele părți ale frontierei moldo-române.

Acțiunile de urmărire penală sunt desfășurate în cadrul unei cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră.

Investigațiile comune au fost efectuate pe parcursul a mai mult de un an de zile, fiind documentați angajați ai Serviciului Vamal și Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Cu detalii vom reveni”, au nanunțat responsabilii.

Tot azi dimineața și la posturile vamale din România au avut loc percheziții efectuate de procurorii DNA Iași.

Acțiunea ”vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție în legătură cu tranzitarea unor puncte de frontieră”.

Potrivit unui comunicat al DNA, este vorba despre fapte care au fost comise în perioada iulie 2021-septembrie 2022.

”În cursul zilei de 17 ianuarie 2023, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 31 locații situate pe raza județelor Iași, Vaslui, Botoșani, Galați, Neamț și Bihor, din care cinci sunt puncte de trecere a frontierei, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție, a Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și a Direcției de Operațiuni Speciale. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare” – se arată în comunicatul procurorilor anticorupție.

Și Poliția de Frontieră a venit cu o reacție în acest sens: ”Condamnăm orice ilegalitate în cadrul instituției.

Astăzi, ofițerii SPIA și procurorii anticorupție au descins concomitent cu percheziții în mai multe puncte de trecere a frontierei de stat moldo-române. Acțiunile de urmărire penală sunt desfășurate în cadrul unei cauze penale ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție.

În cadrul Poliției de Frontieră au fost demarate cercetări interne și, totodată, este acordat suportul necesar organelor competente în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și atragerii la răspundere în conformitate cu normele legale.

Toleranța zero față de actele de corupție și cele conexe unde sunt vizați funcționarii publici, inclusiv cei cu statut special”.

In this article