Percheziții la IP Cahul: 7 polițiști, reținuți în mai multe dosare de corupție

Şapte angajaţi ai Inspectoratului de poliţie Cahul sunt cercetaţi penal de ofiţerii CNA şi procurori. Potrivit informațiilor, 5 sunt inspectori ai Serviciului de patrulare şi 2 activează în...

Şapte angajaţi ai Inspectoratului de poliţie Cahul sunt cercetaţi penal de ofiţerii CNA şi procurori.

Potrivit informațiilor, 5 sunt inspectori ai Serviciului de patrulare şi 2 activează în Serviciul supraveghere tehnică şi accidente rutiere al IP Cahul.

Toți sunt bănuiţi de abuz în serviciu şi corupere pasivă, fapte care sunt cercetate în cadrul a şase cauze penale.

CNA informează că de fapt urmărirea penală a fost începută la sfârşitul lunii octombrie 2020, după ce au fost sesizați de un locuitor al satului Crihana Veche, raionul Cahul. 

Acesta s-a plâns că a fost stopat pe traseu de un echipaj al IP Cahul şi că i s-ar fi cerut 300 de euro mită pentru a nu fi documentat pentru conducerea unei motociclete în stare de ebrietate şi fără permis de conducere. În temeiul acestui denunţ, a fost iniţiată o urmărire penală, iar pe parcurs au mai fost pornite încă 5 dosare penale pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă.

“Deşi atribuţiile poliţiştilor se rezumau la intervenţiile în cazurile de urgenţă, transmise de operatorii 112, aceştia ar fi abuzat de funcţia lor şi, în afara serviciului, folosind maşina Inspectoratului ar fi oprit mai mulţi şoferi de la care ar fi pretins mită. 

Potrivit materialelor acumulate, s-a stabilit că aceştia stopau automobilele în raza municipiului Cahul şi, invocând diferite pretexte, îi intimidau pe şoferi, somându-i să le dea mită.  Din materialele video şi audio se constată că, pentru a nu le întocmi procese-verbale şi a nu-i sancţiona, aceştia îi condiţionau pe conducătorii auto să le ofere recompense ilicite în diferită valută: lei, euro, lire sterline etc.”, se precizează într-un comunicat al CNA.

La această oră, 7 poliţiştii sunt reţinuţi pentru 72 de ore şi riscă până la 10 ani de puşcărie, amendă penală şi privare de dreptul de  a ocupa funcţii publice, în cazul în care instanţa îi va declara vinovaţi. 

Potrivit datelor statistice, în anul 2020, CNA a avut în gestiune 50 de dosare care au vizat peste 80 de poliţişti, bănuiţi de corupere pasivă, trafic de influenţă sau alte abuzuri.  

In this article