Pentru prima dată Zilele Chișinăului vor avea loc în Uniunea Europeană

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat astăzi în cadrul unei ședințe la Primărie că la sfârșitul lunii iunie va avea loc prima tentativă de organizare a Zilelor Chișinăului...

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a anunțat astăzi în cadrul unei ședințe la Primărie că la sfârșitul lunii iunie va avea loc prima tentativă de organizare a Zilelor Chișinăului în afara României și Republicii Moldova, în Uniunea Europeană. Primarul a dezvăluit că această inițiativă vine ca urmare a unei solicitări anterioare și că detalii suplimentare vor fi furnizate în curând.

“Vreau să anunț că la sfârșitul lunii iunie, așa cum spuneam, va fi prima tentativă în afara României și Republicii Moldova, în Uniunea Europeană, așa cum mi s-a solicitat anterior – Zilele Chișinăului la Viena. Vom reveni cu detalii în această privință”, a declarat primarul Ceban.

Edilul a subliniat că, pe lângă promovarea culturii și artei, evenimentul va fi o oportunitate de a prezenta și proiectele destinate comunității moldovenești din diasporă. Unul dintre aceste proiecte este Programul economic pentru tineri și migranți, care urmează să fie lansat în curând.

“Pregătim alte surprize frumoase și vrem într-adevăr ca în cadrul acestor prezentări, pe lângă cultură, pe lângă arte, pe lângă frumos, să prezentăm și proiectele pentru conaționalii noștri care se află peste hotare, temporar sau permanent”, a adăugat primarul.

Ion Ceban a subliniat și importanța unui acces facil la informații și servicii pentru moldovenii din diasporă. El a menționat că Biroul pentru Diasporă este disponibil pentru a oferi suport și informații referitoare la actele necesare sau alte întrebări legate de diferite activități sau nevoi.

“Vrem să facem ca aceste lucruri să fie cât mai operaționale și cât mai ușoare”, a concluzionat primarul Ceban.

Extinderea Zilelor Chișinăului în Uniunea Europeană reprezintă o oportunitate de promovare a valorilor culturale și economice ale Chișinăului și de consolidare a legăturilor cu diaspora moldovenească. Evenimentul de la Viena va aduce în prim-plan tradițiile, arta și proiectele ce vizează comunitatea moldovenească din străinătate, consolidând astfel legăturile dintre Chișinău și diaspore.

In this article