Pedagogii sunt îngrijorați că dacă la guvernare va veni echipa Maiei Sandu va urma o nouă etapă de închidere a școlilor

Pedagogii și educatorii sunt îngrijorați că dacă la guvernare va veni echipa Maiei Sandu în țară va urma o nouă etapă de închidere a școlilor și grădinițelor. Cadrele...

Pedagogii și educatorii sunt îngrijorați că dacă la guvernare va veni echipa Maiei Sandu în țară va urma o nouă etapă de închidere a școlilor și grădinițelor. Cadrele didactice din mai multe localități ale țării au amintit, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, că în perioada aflării lu Sandu la șefia Ministerului Educației au fost închise 119 școli.

Sandu a semnat atunci cu Asociația Internațională de Dezvoltare un acord care prevedea alocarea a două credite în sumă totală de 50 de milioane de dolari pentru modernizarea învățământului, dar care în realitate a urmărit închiderea școlilor. Astfel, între anii 2012-2015, au fost închise 119 școli din cele 1456 câte erau în țară. În zece ani, numărul total de elevi și studenți a scăzut cu 100 de mii, iar a cadrelor didactice cu peste 11 mii de persoane.

”De ce am pierdut atât de mulți profesori? Sub conducerea ministrului de atunci Maia Sandu a fost adoptat Codul Educației prin care a fost desființată predarea obligatorie a limbii ruse în școli. Documentul prevede că numai doctorii în științe vor preda în universități, iar în licee titularii de masterat. Spuneți-mi, vă rog, un om cumpătat cu suflet bun ar putea închide școlile internat pentru copiii orfani, ar putea lăsa 5800 de pedagogi fără un loc de muncă? Pentru noi fiecare școală este valoroasă și le vom apăra până la sfârșit”, a declarat directorul adjunct al gimnaziului din Colibabovca

Amintim, pedagogii și educatorii și-au anunțat sprijinul pentru echipa Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor la alegerile parlamentare anticipate de duminică. Profesorii au anunțat, în cadrul unui briefing, că unicii care au susținut instituțiile de învățământ școlare și preșcolare când au fost la guvernare au fost comuniștii și socialiștii.

In this article