PAS propune un proiect de lege menit să asigure ca bunurile pentru securitatea statului să nu ajungă în mâinile unor persoane dubioase

Fosta prim-ministră, Maia Sandu, și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, au prezentat într-o conferință de presă, un proiect de lege menit să asigure ca bunurile și obiectele de importanță...

Fosta prim-ministră, Maia Sandu, și deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, au prezentat într-o conferință de presă, un proiect de lege menit să asigure ca bunurile și obiectele de importanță pentru securitatea statului să nu ajungă în mâinile unor persoane dubioase.

„Acest proiect prevede ca intreprinderile, obiecțiile, domeniile de importanță strategică  pentru Republica Moldova să fie protejate de investiții dubioase și eventuali proprietari dubioși. Mă refer special la obiecte cum ar fi – Aeroportul Chișinău, Moldtelecom, la protecția datelor și stocarea datelor, transportul feroviar și multe altele care sunt importante pentru securitatea Republicii Moldova. Noi propunem niște modificări care să impună anumite restricții pentru asemenea tranzacții”, a declarat Maia Sandu.

Astfel, proiectul de lege introduce în legislația națională conceptul de „clauză de schimbare a controlului”.

Clauza respectivă obligă pe cel care privatizează sau ia în concesiune un bun de importanță pentru securitatea statului sa ceară în mod obligatoriu acordul celui care i-a vândut sau i-a dat în concesiune bunul (adică statul Republica Moldova) atunci când intenționează să predea controlul investiției altei persoane fizice sau juridice. Dacă nu cere acordul sau primește refuz, acesta reprezintă temei de reziliere a contractului.

Sursa: diez.md

In this article


Join the Conversation