Partidul “Șor” solicită Curții Europene a Drepturilor Omului să suspende interzicerea activității sale

Partidul “Șor”, în conformitate cu articolul 39 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a depus o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) prin care solicită aplicarea...

Partidul “Șor”, în conformitate cu articolul 39 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, a depus o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) prin care solicită aplicarea măsurilor provizorii de suspendare a interdicției impuse asupra activităților sale de guvernul Moldovei. Aceasta este deja a doua solicitare înregistrată de partidul “Șor” la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Prima plângere împotriva autorităților Moldovei, privind legitimitatea interdicției impuse partidului, urmează să fie audiată de instanță la sfârșitul acestui an. Mai multe detalii, aici. 

De remarcat că marea majoritate a cererilor la CEDO sunt respinse fără a fi examinate pe fond. În 2020, 95% dintre cazuri au fost declarate inadmisibile sau respinse și doar 2.000 dintre ele au ajuns la etapa analizei judiciare.

Cererea depusă astăzi se referă la faptul că guvernul Moldovei a anunțat că va organiza alegeri prezidențiale la 20 octombrie 2024, ceea ce va revendica din partea partidului “Șor” să-și înregistreze candidatul încă din luna iulie a acestui an. Deoarece o decizie finală în acest caz va fi luată abia după alegerile prezidențiale, sunt necesare urgent măsuri provizorii de suspendare a interdicției, pentru a permite partidului “Șor” și membrilor săi să participe la viitoarele alegeri și pentru a proteja dreptul alegătorilor la alegeri libere în Moldova.

“Dacă nu va fi oprită guvernarea să persecute instituțiile democratice de bază, o parte semnificativă a alegătorilor moldoveni vor fi privați de dreptul de a vota un candidat cu un program politic apropiat de ei. Noi depunem această cerere în justiție pentru a proteja drepturile acestor alegători și viitorul țării”, a comentat plângerea la CEDO Pavel Verejanu, unul dintre reclamanți.

In this article