Partidul MAN, condus de Ion Ceban, va fi cea de-a patra formațiune în viitorul parlament, cu șase mandate în legislativ

Cel mai recent sondaj arată că Partidul MAN, condus de Ion Ceban, va fi cea de-a patra formațiune în viitorul parlament, cu șase mandate în legislativ. În acest...

Cel mai recent sondaj arată că Partidul MAN, condus de Ion Ceban, va fi cea de-a patra formațiune în viitorul parlament, cu șase mandate în legislativ. În acest context, analistul politic și jurnalistul, Victor Nichituș, susține că Ion Ceban a reușit să devină locomotiva electorală a formațiunii politice pe care a creat-o, fără a-și neglija activitatea de primar al Capitalei și în ciuda presiunii mediatice negative create de instituțiile media favorabile guvernării PAS.

”Cert este că transformarea primarului Ceban în locomotivă electorală înseamnă recunoașterea obținerii unui rezultat electoral bun. În contextul în care se știe că Ion Ceban nu are dorințe prezidențiale, în mod logic, el își va focaliza atenția pentru obținerea unui rezultat foarte bun în Consiliul Municipal Chișinău”, se arată într-un articol semnat de Victor Nichituș.

Analistul politic mai constată că, în contextul presiunii negative la adresa administrației locale a Chișinăului, lipsesc știrile dedicate construcției Partidului MAN.

”Nu se știe dacă MAN a reușit, sau nu, să își construiască organizații teritoriale în teritoriu ori în capitală și nu știm cine, în afara lui Ceban, mai face parte din structura de conducere a acestui partid. Probabil, secretomania de care dă dovadă MAN, face parte din măsurile de protecție aplicate în condițiile în care partidul de guvernământ are predispoziția de a face din țânțar armăsar. De secretomanie suferă atât partidul de guvernământ – PAS, cât și opoziția parlamentară – PSRM și Partidul Șor – nici una din cele trei formațiuni politice parlamentare nu și-au anunțat potențialii candidați la postul de primar al municipiului Chișinău”, a mai adăugat Victor Nichituș.

Expertul a mai făcut o analiză și a scenariilor pentru alegerile locale din această toamnă pregătite de PAS și opoziția parlamentară.

”Partidul Socialiștilor, principal concurent al PAS la alegerile locale, a încercat de mai multe ori să ajungă la cârma primăriei Chișinăului – nu a reușit. Ceban a câștigat primăria în calitate de independent. Nu este clar ce vor face socialiștii moldoveni în contextul în care Igor Dodon va candida, așa cum a lăsat să se înțeleagă, pentru mandatul de primar al Chișinăului. Dar un lucru e sigur – pentru proprii simpatizanți ar fi un semnal politic prost dacă socialiștii ar desemna o persoană care să-i facă concurență lui Dodon. Încă nu este clar dacă PSRM va avea sau nu candidat pentru primăria Chișinău. La rândul său Partidul Acțiune și Solidaritate a lăsat să se înțeleagă că Natalia Gavrilița ar putea fi un potențial candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău. Dacă s-ar întâmpla așa ceva, ar însemna că, la nivelul decidenților politici ai PAS, Gavrilița nu este agreată și se dorește ca fosta șefă a Cabinetului moldovean de Miniștrii să devină responsabilă de toate nereușitele partidului în municipiul Chișinău. Lucrurile sunt relativ clare la Partidul “Șor” – Marina Tauber va candida la Bălți, unde are șanse să câștige. Orice candidat al acestei formațiuni politice în capitala moldoveană nu are sorți de izbândă”, se mai arată în analiza lui Victor Nichituș.

Amintim că cel mai recent sondaj al Companiei iData, făcut public, arată că patru forțe politice ar trece pragul electoral în cazul unor alegeri anticipate. PAS ar obține 45 de mandate, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor – 32 de mandate, Partidul „Șor” – 18 mandate și Partidul MAN – 6 mandate. Studiul a fost realizat în perioada 15-26 martie pe un eșantion de 1065 de persoane.

In this article