Parlamentul Republicii Moldova marchează 33 de ani de activitate

Parlamentul marchează astăzi 33 de ani de activitate. În această perioadă, forul legislativ a adoptat 12.986 de acte normative și s-a întrunit în 1.895 de ședințe. Potrivit statisticilor,...

Parlamentul marchează astăzi 33 de ani de activitate. În această perioadă, forul legislativ a adoptat 12.986 de acte normative și s-a întrunit în 1.895 de ședințe.

Potrivit statisticilor, în cele peste trei decenii de activitate, Parlamentul a adoptat 14 legi constituționale.

Aproape 6.000 dintre legile adoptate sunt organice, iar 508 – ordinare. Restul actelor adoptate au reprezentat hotărâri.

„Inițiativele legislative au marcat dezvoltarea țării, au vizat un spectru larg de domenii de activitate și au influențat parcursul european al Republicii Moldova. În acest context, în scuarul Parlamentului sunt expuse fotografii de arhivă care prezintă clădirea legislativului începând cu anul 1973 și până în prezent. Imaginile sunt din colecțiile Agenției Naționale a Arhivelor și ale Agenției Informaționale de Stat „Moldpres”. La fel, sunt expuse și mașinile de epocă cu care s-au deplasat foștii demnitari de stat”, informează Legislativul.

De menționat că forul legislativ poartă numele de Parlament începând cu 23 mai 1991, anterior fiind denumit Sovietul Suprem.

Pe 23 mai 1991, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.

In this article