Parlamentul intenționează să înăsprească pedepsele pentru provocări în timpul acțiunilor de protest

Parlamentul Moldovei intenţionează să înăsprească pedepsele împotriva provocatorilor şi a celor care perturbă ordinea publică în timpul protestelor. Potrivit Infotag, preşedintele parlamentului, Igor Grosu, a făcut o asemenea...

Parlamentul Moldovei intenţionează să înăsprească pedepsele împotriva provocatorilor şi a celor care perturbă ordinea publică în timpul protestelor. Potrivit Infotag, preşedintele parlamentului, Igor Grosu, a făcut o asemenea propunere în şedinţa plenară de joi.

Între altele, el l-a îndemnat pe preşedintele comisiei de securitate şi apărare să abordeze cu mare atenţie chestiunea “participării elementelor infracţionale” la acţiunile de protest.

“Am văzut cum, în timpul ultimului protest, au fost aruncate diverse obiecte în maşinile poliţiei, iar printre protestatari au fost identificate şase persoane aflate în căutare”, a spus Grosu.

El consideră că este necesar să se înăsprească legislaţia, să se majoreze pedepsele pentru cei care fac acest lucru şi, de asemenea, pentru cei care susţin financiar astfel de activităţi.

Carp a dat asigurări că a înregistrat deja un proiect de lege în acest sens referitor la acţiunile ministerului afacerilor interne, care prevede pedepse mai dure pentru provocatori.

“Pentru că sunt cazuri foarte grele – de exemplu, oamenii vin să protesteze cu toporul. E foarte frumos să vii la protest cu toporul. Sau când aruncă pirotehnice sub maşinile de poliţie pentru a le da foc. Pentru a opri acest lucru, am înregistrat ieri proiectul de lege”, a spus Carp.

El a numit “ciudate” acele proteste care sunt finanţate din banii furaţi de la cetăţeni.

“Odinioară au fost proteste împotriva celor care au furat un miliard din sistemul bancar moldovenesc. Acum cei care au furat miliardul protestează împotriva celor care se opun furtului. Situaţie ciudată”, a spus Carp.

Igor Grosu crede că acest lucru se întâmplă pentru că “grupurile infracţionale organizate au pătruns în politica moldovenească”.

“Înainte, aceste grupări infracţionale existau, dar erau separate de structurile statului. Din vremuri cunoscute, după anul 2000, aceste grupări au creat partide, s-au contopit cu instituţiile statului. Vedem acum că nu există hoţii direcţi în parlament (fracţiunea “Şor” – “I.”), dar există partenerii şi patronii lor (Partidul comuniştilor). E trist că la bătrâneţe devine un “naş” pentru hoţi”, a spus Grosu, privindu-l pe liderul Partidului comuniştilor, Vladimir Voronin.

În acest context, Grosu a salutat decizia Trezoreriei SUA de a impune sancţiuni împotriva lui Vlad Plahotniuc şi Ilan Şor, precum şi a persoanelor şi organizaţiilor asociate acestora.

In this article