Orașul Herson, un lac uriaș, după ce barajul Nova Kahovka a fost distrus

Peste 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundaţii, după ce barajul Nova Kahovka, din Herson, în sudul Ucrainei, a fost grav avariat, luni spre marţi noaptea. Atât...

Peste 42.000 de persoane sunt expuse riscului de inundaţii, după ce barajul Nova Kahovka, din Herson, în sudul Ucrainei, a fost grav avariat, luni spre marţi noaptea. Atât orașul, cât și alte zeci de așezări de pe malul drept, sub controlul Ucrainei, dar și de pe cel stâng, ocupat de armata rusă, sunt sub apă, relatează BBC.

Oamenii care așteptau să fie salvați în zonele inundate și-au petrecut noaptea pe acoperişuri sau în copaci, de teama apelor care creşteau. Cotidianul Observatorul scrie că miercuri, 7 iunie, nivelul apelor a crescut cu 5 metri în Herson, transmite breakingnews.md, cu referire la Libertatea.

Presa de stat din Rusia a anunţat că cel puţin şapte persoane sunt date dispărute în aşezarea cea mai apropiată de baraj, în timp ce în partea anexată de ruși a regiunii ucrainene Herson a fost declarată stare de urgenţă.

Ucraina şi Rusia s-au acuzat reciproc pentru aruncarea în aer a barajului de la Nova Kahovka, preşedintele Zelenski acuzând Rusia că a detonat o „bombă ecologică de distrugere în masă”. Rusia susţine că Ucraina a efectuat atacul asupra barajului pentru a distrage atenţia de la ceea ce Moscova spune că sunt eşecurile contraofensivei Kievului.

La mai bine de 24 de ore de la ruperea barajului de la Nova Kahovka vastul lac de acumulare continuă să se golească, apele sale inundând tot în cale în timp ce îşi croiesc drum în aval către Marea Neagră. Imaginile din satelit arată inundaţii masive pe ambele maluri ale fluviului Nipru, în special pe terenurile joase din sud, pe teritoriul controlat de Rusia.

Primarul impus de ruşi în Nova Kahovka a declarat că până la 100 de persoane sunt în continuare blocate în aşezare şi a afirmat că o dronă ucraineană a lovit în timpul eforturilor de evacuare, a relatat TASS, citată de The Guardian.

Pe de altă parte, jurnaliştii şi oficialii ucraineni disribuiau miercuri un videoclip pe reţelele sociale care ar arăta inundaţiile din oraşul Oleşkî, situat pe malul stâng al Niprului, în Hersonul ocupat de Rusia, notează The Guardian.

În Herson, singurul mare oraş afectat, inundaţiile sunt mai puţin grave, dar operaţiunile de salvare continuă, fiind îngreunate de bombardamentele frecvente dinspre poziţiile ruseşti de peste fluviu.

Apa continuă să inunde regiunea Herson după explozia de la hidrocentrala Kahovka, dar intensitatea inundaţiilor este în scădere. În următoarele 20 de ore se aşteaptă ca nivelul apei să crească cu încă un metru.

Fotografii Kostiantin Liberov și Vlada Liberova au arătat cum arată orașaul Herson văzut de la înălțime, pe 7 iunie. Apa ajunge la acoperișurile clădirilor, în prezent este imposibil de estimat amploarea distrugerii și numărul de posibile victime.

„Așa arată acum Herson. Un oraș care a trecut prin ocupație, numeroase bombardamente brutale și acum, o inundație. Cartiere întregi sunt sub apă. Apa ajunge pe acoperișurile clădirilor. Este imposibil de estimat acum amploarea distrugerii” , au declarat soții Liberov.

Maxar Technologies a prezentat imagini din satelit care arată consecințele ruperii barajului hidroelectric Kahovka. Când comparăm imaginile din 15 mai și 6 iunie , puteți vedea cum s-au schimbat portul și zona industrială din Herson, din cauza creșterii apei pe râul Nipru.

In this article