OPINII // Competiția electorală ar fi primul test al coaliţiei dintre PSRM şi Blocul ACUM

La alegerile locale generale de ieri, voturile au fost divizate pe criterii geopolitice, consideră unii analiști politici de la Chișinău și spun că rezultatele scrutinului au generat mai...

La alegerile locale generale de ieri, voturile au fost divizate pe criterii geopolitice, consideră unii analiști politici de la Chișinău și spun că rezultatele scrutinului au generat mai multe surprize neașteptate. Comentatorii politici afirmă că această competiție electorală ar fi primul test al coaliţiei formate din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul ACUM, declarat proeuropean.

Comentatorul politic Ian Lisnevschi consideră că și la acest scrutin, oamenii au votat pe criterii geopolitice. El crede că numărul mai mic de votanți, prezenți la urne, reflectă faptul că atitudinea cetățenilor față de putere nu s-a schimbat.

„S-a repetat situația din 2018. Distanța dintre cei doi candidați principali este de 30.000 de voturi. Fapt ce îi permite lui Andrei Năstase să mobilizeze oamenii de dreapta să-l voteze. Acești 30 de mii sunt alegătorii lui Chirtoacă și Țîcu. Întrebarea este dacă vor merge acești oameni la vot? Iar aici Ion Ceban a luat o strategie un pic diferită. Face accent pe alianță. Pe când la Andrei Năstase este o altă situație interesantă: deși este cunoscut în proporție de 95 la sută, procentul de neîncredere este mult prea ridicat, fapt ce îl va împiedica să acumuleze același număr de voturi ca în 2018.

Proporțional vorbind este o tendință de creștere din partea ambilor candidați. Procentul obținut de Năstase este mai mic decât procentajul câștigat în Consiliul Municipal Chișinău de Blocul ACUM. Însă Ion Ceban acumulează mai multe voturi decât au obținut consilierii Partidului Socialiștilor în CMC. Indiferent de cine va câștiga în turul doi, diferența de voturi va fi chiar mai mică decât a fost în 2018. În turul 2 va fi un joc de voturi împotrivă. Oamenii vor vota doar ca să nu câștige contracandidatul” concluzionează analistul.

La rândul său, jurnalistul Victor Nichitus consideră că nu contează cine va ajunge în fotoliul Primăriei: Andrei Năstase ori Ion Ceban, pentru că ambii sunt reprezentanții puterii.

.„Blatul electoral a fost dezvăluit de socialistul Ion Ceban care a declarat că își dorește o coaliție PSRM-ACUM în Consiliul Municipal, după modelul majorității parlamentare, indiferent cine va câștiga turul doi de scrutin, el sau Andrei Năstase. Teoretic, socialiștii moldoveni ar putea alcătui, împreună cu reprezentanții Partidului Șor, ai Partidului Democrat și ai Partidului Comuniștilor o majoritate de 26 de consilieri municipali. La rândul lor, cei din Blocul politic ACUM ar avea posibilitatea teoretică de asamblare a unei majorități din care ar face parte reprezentanții Partidului Liberal, ai Partidului Unității Naționale, Mișcării Forța Nouă și ai Partidului Democrat. Teoretic cele două majorități, pro-socialistă și anti-socialistă ar putea fi constituite. Nu cred că așa ceva ar putea exista. S-ar încălca principiile incluse în Acordul PSRM/ACUM”, opinează jurnalistul Victor Nichituș.

„Dacă în cele două săptămâni rămase până la votul din turul doi, Andrei Năstase va pune tunurile electorale pe contra-candidatul său socialist, el pune sub semnul întrebării construcția parlamentară PSRM/ACUM girată de Statele Unite, Federația Rusă și Uniunea Europeană. Pune în pericol fotoliul de premier deținut de Maia Sandu. Scuza potrivit căreia domnia sa nu și-a pus semnătura pe Aordul PSRM/ACUM nu ține.

Așa că, nu contează cine câștigă Primăria Chișinău, Andrei Năstase/Ion Ceban fac parte componentă ale aceleiași puteri” conchide jurnalistul.

Amintim că după prelucrarea a 100% de procese verbale, Ion Ceban (PSRM) a acumulat 40.19%, iar Andrei Năstase (ACUM) a obținut 31,08%. Astfel, cei doi candidați merg în turul doi al alegerilor locale din Chișinău. 

In this article


Join the Conversation