Analist politic: Posibila eliminare abuzivă a Marinei Tauber din cursa electorală, trebuie tratată cu maximă seriozitate

Temerile candidatului Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, privind o posibilă eliminare abuzivă a sa din cursa electorală, trebuie tratate cu maximă seriozitate. Asta în condițiile în care actuala guvernare...

Temerile candidatului Partidului „ȘOR”, Marina Tauber, privind o posibilă eliminare abuzivă a sa din cursa electorală, trebuie tratate cu maximă seriozitate. Asta în condițiile în care actuala guvernare se află în cădere liberă în sondaje, iar înfrângerea de la Bălți, pe care a suferit-o candidatul PAS, va șubrezi și mai mult poziția acestui partid în societate. De această părere este analistul politic Ruslan Șevcenco și a fost exprimată într-o analiză publicată pe blogul său.

Potrivit lui Șevcenco, în sânul guvernării se atestă o stare de nervozitate, pe fundalul decepției tot mai mari a populației, care a votat pentru PAS și Maia Sandu, în așteptarea „vremurilor bune”, dar a primit în schimb scumpiri peste scumpiri și o viață din ce în ce mai grea.

„În această situație, când puterea pierde din popularitate, orice eșec, inclusiv la alegerile locale, o descalifică și mai mult în fața alegătorilor, iar asta poate face ca, la următoarele alegeri parlamentare, din autoritatea de altădată să rămână doar amintirea. De aceea, înfrângerea candidatului PAS la alegerile din Bălți, unul dintre cele mai mari orașe din țară, ar putea, cu adevărat, să determine partidul de guvernământ să deturneze rezultatul alegerilor în favoarea lui Boris Marcoci”, a menționat analistul.

În context, Șevcenco atrage atenția că există și un precedent în acest sens, când liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a fost lipsit abuziv de mandatul de primar al Chișinăului, obținut după victoria în alegeri, pe timpul guvernării lui Plahotniuc.

„Nu este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva. Este suficient să ne amintim, de exemplu, cum instanța de judecată a anulat victoria lui Andrei Năstase la alegerile locale din Chișinău, în anul 2018. Până la urmă, Năstase nu a mai reușit să ajungă primar. Și asta se întâmplă nu doar la noi. Nu în zadar, Stalin spunea că rezultatul alegerilor este în mâna celui care numără voturile”, a menționat autorul.

Potrivit lui, ceea ce a spus Marina Tauber, ținând cont de aceste realități, pare destul de plauzibilă. „Asta înseamnă că o întorsătură în favoarea candidatului PAS, chiar dacă acesta a rămas în afara cursei pentru postul de primar de Bălți, nu este exclusă, oricât ar încerca reprezentanții guvernării să ascundă acest lucru”, a conchis analistul politic.

Miercuri, Marina Tauber a anunțat, într-un briefing de presă, că aflat despre faptul că reprezentanții partidului de guvernământ caută modalități de a o exclude din cursa electorală pentru Primăria Bălți, după ce au înțeles că va câștiga cel de-al doilea tur de scrutin. Mai mult, CEC ar fi pregătit terenul pentru această mutare, emițând o hotărâre care spune că, dacă unul dintre candidații calificați în turul doi se retrage sau este eliminat, în cursă intră următorul clasat (Marcoci de la PAS, în cazul de față), deși această prevedere nu se regăsește în Codul Electoral.

Între timp, mai mulți fruntași ai PAS, inclusiv deputații Doina Gherman și Dumitru Alaiba, precum și vicepremierul Andrei Spânu, au sugerat că ar exista temei ca Marina Tauber să fie scoasă din cursă și să nu poată participa la turul doi de scrutin.

In this article