OPINIE // Discursul din 2 martie al Maiei Sandu – o ofensă în adresa celor care au luptat

În data de 2 martie cetățenii Republicii Moldova își amintesc de războiul de pe Nistru declanșat de armată rusă de ocupație. Foarte mulți își dau cu părerea, fiecare...

În data de 2 martie cetățenii Republicii Moldova își amintesc de războiul de pe Nistru declanșat de armată rusă de ocupație. Foarte mulți își dau cu părerea, fiecare cum îl duce mintea, iar autoritățile statului tradițional aduc omagiu ostașilor căzuți și persoanelor care au suferit în urma tragediei.

A vorbit și Maia Sandu în postura sa nouă de Șef de stat. Mai bine nu o făcea, căci un discurs mai abominabil decât cel rostit de ea nu cred că ar fi fost posibil.

Să spui că războiul a fost cauzat de corupție înseamnă un act de o abjecție rară și o insultă în adresa celor care au luptat. Să le spună cineva veteranilor de război că în ei s-a tras cu gloanțe încărcate cu ”corupție”, cu obuze din care explodează artificii de corupție, că tancurile erau încărcate cu lăzi de ”corupție”…

De asemenea, să spui că de cele întâmplate se face de vină Râul, pentru că a avut ”nesimțirea” să se transforme din fluviu care unește în cumpănă ce dezbină, reprezintă un act de lașitate supremă. În timp ce Maia Sandu încearcă să mimeze curajul și tăria, propozițiile citite de ea ascund în mod ostentativ și ofensator adevărul pe care toată lumea îl cunoaște. Maia Sandu refuză să-l pronunțe măcar în mod indirect sau voalat. Ar fi putut ușor face trimitere la Decizia CEDO prin care s-a demonstrat implicarea armatei ruse în conflictul transnistrean, dar nu a făcut-o.

A dat vina pe Râu. Cât ”curaj” și ”tărie” trebuie să ai ca să comiți o asemenea mitocănie și să eviți cu intenție să-i numești pe cei care au săvârșit o agresiune împotriva poporului al cărui Președinte ești?

Apoi, să spui că sacrificiile omenești au fost făcute pentru a te motiva să nu cedezi în fața hoților, adică să nu respecți Constituția, înseamnă iarăși promiscuitate morală la pătrat. Este totuși vorba de lucruri ce nu pot fi puse laolaltă sub nici o formă, pentru că viețile pierdute în 1991-1992 nu au nici o legătură cu matrapazlâcurile anului 2019-2021.

Cu referire la Maia Sandu, dincolo de orice complicități care îi ghidează comportamentul, este cazul să atenționăm că dânsa mai este și o persoană pur și simplu declasată din punct de vedere intelectual.

Toate discursurile Maiei Sandu sunt după modelul din bancul cu studentul și broasca care, dacă ar avea păr, ar avea și păduchi. La fel e și la Maia Sandu, din orice domeniu încerci să o întrebi, orice problemă s-ar pune în discuție, ea îți pune discul cu corupția, oligarhii și statul capturat.

Unii cetățeni deja se întreabă de unde se trage această atitudine a Maiei Sandu? Nu mai am nici o îndoială că i se trage de la puțină minte, de la anturajul creat de clanul Lucinschi și agenții ruși din preajmă, dar și de la înțelegerile cu D. Kozak.

Autor: Vitali Catană

In this article