Centrul Național Anticorupție raportează pe componenta de combatere a corupției deconspirarea unei scheme infracționale de percepere sistematică a mijloacelor financiare de la diverși agenți economici, cu sume cuprinse între 5.000 de lei – 50.000 de lei la eliberarea autorizațiilor de mediu.
Potrivit CNA, în urma perchezițiilor desfășurate la șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului Bălți, un inspector din cadrul Inspectoratului pentru Protecția Mediului Strășeni, un angajat al Agenției de Mediu din Chișinău, dar și un fondator al unei societăți din domeniul investigațiilor ecologice au fot ridicate 1.300.000 de lei.
De asemenea, în aceeași perioadă, patru administratori de companii au fost reținuți într-un dosar de deposedare a municipalității de circa opt hectare de teren în valoare de peste 10 milioane de lei, iar cercetările în acest caz continua.
CNA și procurorii mai anunță despre transmiterea în judecată a două cauze penale. Astfel, șeful Direcţiei Construcţii şi Drumuri din cadrul Consiliului raional Cahul, cercetat de CNA pentru abuz de serviciu și escrocherie a ajuns pe banca acuzaților. Totodată, nouă persoane au fost deferite justiției în cadrul unor cauze penale inițiate în ianuarie 2023 de către Direcția Generală Teritorială Nord a CNA pentru trafic de influență asupra angajaților ASP.
În prezent, patru persoane sunt deținute în izolatorul Centrului, iar alte 8 persoane, arestate în dosarele pornite de CNA, sunt plasate în penitenciare. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au inițiat opt cauze penale noi și au propus pentru transmitere în judecată patru cauze penale.
Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a sechestrat bunuri în valoare de circa un milion de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Procuraturii Anticorupție. Printre acestea se numără o construcție locativă, un teren agricol și un teren pentru construcție, indisponibilizate într-un caz de corupere pasivă și trafic de influență. Totodată, a fost emis un ordin de înghețare pe 10 conturi bancare în valoare de peste 40.000 de euro, 161.000 de lei și 10.000 de dolari, în baza delegației ofițerilor de urmărire penală ai CNA. Circa 11 milioane de lei, sechestrate anterior, au fost confirmate prin încheieri judecătorești.
Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 19 de rapoarte de expertiză anticorupție, săptămâna trecută. De asemenea, au fost finalizate 17 expertize judiciare, iar în gestiunea direcției specializate se află alte 87 de expertize.
În perioada menționată au fost organizate patru instruiri anticorupție pentru 337 de persoane. CNA notifică inițierea a două analize operaționale, eliberarea a 119 caziere de integritate, recepționarea a 45 de apeluri la linia națională anticorupție și 1.413 materiale înregistrate în cancelaria Centrului.