Peste 80 de mii de semnături pentru ca Guvernul să întoarcă localităților 50% din taxele și impozitele locale

Primarul Capitalei Ion Ceban a informat jurnaliștii că în municipiul Chișinău au fost colectat peste 80 de mii de semnături în favoarea inițiativei, care prevede ca 50% din...

Primarul Capitalei Ion Ceban a informat jurnaliștii că în municipiul Chișinău au fost colectat peste 80 de mii de semnături în favoarea inițiativei, care prevede ca 50% din taxele locale să fie întoarse în bugetele localităților.

Potrivit lui Ion Ceban, campania va mai continua două săptămâni, apoi actele despre rezultatul campaniei și numărul de semnături vor fi transmise Parlamentului, acolo unde a fost înregistrată o inițiativă legislativă la acest subiect. „În două săptămâni finalizăm acest proces integral și vom depune toate actele suplimentar la Parlament, pentru ca acest lucru să se întâmple” a precizat primarul Capitalei.

Totodată Ceban a ținut să precizeze că presa afiliată guvernării a transmis societății informații greșite despre campanie, când a informat că inițiativa se referă doar la Chișinău. Potrivit lui Ceban proiectul de lege înregistrat în Parlament se referă la toate localitățile din țară. „Ceea ce nu a transmis presa galbenă, pentru că nu s-a documentat deloc, este că noi am solicitat nu doar pentru Chișinău. Noi am solicitat ca pentru fiecare localitate, taxele și impozitele să rămână în bugetele locale, la nivel de 50%. Noi nu am făcut abordări discriminatorii. Am specificat aceleași condiții pentru Briceni, Cahul, Chișinău” a conchis Ion Ceban.

Amintim că la mijlocul lunii ianuarie deputatul Gaik Vartanean a înregistrat în Parlament un proiect de lege care vizează reforma finanțelor publice locale și restabilirea echității în distribuirea resurselor financiare către municipiul Chișinău. Proiectul prevede ca Guvernul să întoarcă localităților din țară 50% din veniturile locale.

Tot atunci a fost lansată, la Chișinău, campania de colectare de semnături în favoarea acestei inițiative.

In this article