OMS speră că vaccinul “Sputnik V” va fi inclus în programul COVAX

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) speră că “Sputnik V” va face parte din numărul de vaccinuri distribuite în cadrul programului COVAX. “Sperăm că vaccinul Centrului Gamalei se va...

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) speră că “Sputnik V” va face parte din numărul de vaccinuri distribuite în cadrul programului COVAX.

“Sperăm că vaccinul Centrului Gamalei se va alătura COVAX cu condiția că acesta (vaccinul. – n. red.) va fi inclus în lista medicamentelor recomandate de OMS pentru utilizarea în situații de urgență”, a declarat pentru RIA Novosti serviciul de presă al organizației.

În ajun, la OMS au avut loc discuții despre datele suplimentare privind vaccinul rusesc. O nouă discuție este programată pentru 15 februarie.

COVAX este un mecanism internațional lansat de OMS împreună cu Alianța Globală pentru vaccinuri și imunizări (GAVI) și Coaliția pentru inovații în domeniul pregătirii pentru epidemii. Conform condițiilor programului, țările cu venituri mari plătesc pentru achiziționarea de vaccinuri, subvenționînd astfel așa-numitele state finanțate. Acum COVAX a încheiat acorduri cu Pfizer/BioNTech și AstraZeneca de furnizare vaccinurilor pentru distribuirea echitabilă țărilor participante.

Săptămâna trecută, revista științifică Lancet a publicat rezultatele celei de-a treia etape a studiilor clinice a “Sputnik V”, care confirmă eficacitatea și siguranța ridicată: vaccinul protejează în totalitate împotriva formei grave a COVID-19.

“Sputnik V este primul preparat din lume pentru prevenirea infecției de coronavirus. Acesta a fost dezvoltat în Centrul Gamalei, împreună cu Fondul rus de investiții directe pe platforma studiată și verificată a vectorilor adenovirușilor umani.

Reamintim că, potrivit unui sondaj realizat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor sînt pentru ca vaccinarea să fie realizată doar la dorință. Totodată, internauții sînt de părere că Moldova poate decide și singură ce tip de vaccin să administreze populației.

De menționat că anterior, Rusia și-a exprimat disponibilitatea de a furniza Moldovei 100.000 de doze de vaccin anti-COVID Sputnik V, iar restul dozelor necesare pentru țară timp de 4-6 luni în cazul în care vaccinul ar fi fost înregistrat. Potrivit acestuia, la 20 ianuarie, Fondul Rus de Investiții Directe a furnizat părții moldovenești întregul pachet de materiale pentru înregistrarea rapidă a Sputnik V.

In this article