Oferta lui Putin pentru Europa: Rusia e gata să reia livrările de gaz

Scurgerile de gaz care au afectat gazoductele Nord Stream care leagă Rusia de Germania sunt un “act de terorism internaţional”, a denunţat miercuri Vladimir Putin, dând asigurări că...

Scurgerile de gaz care au afectat gazoductele Nord Stream care leagă Rusia de Germania sunt un “act de terorism internaţional”, a denunţat miercuri Vladimir Putin, dând asigurări că acest incident foloseşte Statelor Unite, Poloniei şi Ucrainei. Beneficiarii sunt clari (…). Deoarece (acest incident) întăreşte importanţa geopolitică a sistemelor de gaz rămase, cel care trece pe teritoriul Poloniei (…) şi al Ucrainei şi pe care Rusia l-a construit pe cheltuiala ei. Dar şi Statelor Unite, care pot de acum să-şi livreze energia la preţuri mari”, a afirmat preşedintele rus la un forum al energiei, relatează La Libre Belgique preluat de Rador.

“Mingea e în terenul” UE, a estimat el referitor la lansarea livrărilor de gaz rusesc prin gazoductul Nord Stream 2, neafectat de explozii. “Rusia este gata să reia livrările” prin aceasta conductă submarină care nu a fost niciodată pusă în funcţie din cauza ofensivei contra Ucrainei, a estimat dl Putin la un forum energetic. “Mingea e în terenul UE, dacă vrea, nu are decât să deschidă robinetul”, a apreciat el, adăugând pe de altă parte că celelalte gazoducte din sistemul Nord Stream nu vor fi reparate decât dacă exploatarea lor este garantată.

Plafonarea preţului petrolului rusesc

Proiectul de plafonare a preţului petrolului rusesc, dorită de G7 şi de Uniunea europeană pentru a limita veniturile obţinute de Moscova, “ameninţă bunăstarea a miliarde de persoane”, a denunţat miercuri Vladimir Putin. “Cu deciziile lor riscsante, unii oameni politici occidentali distrug în realitate economia mondială de piaţă, ameninţând bunăstarea a miliarde de persoane”, a mai criticat preşedintele rus la Moscova.

In this article