Obiectivul de bază a Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor este protecția socială a cetățenilor

Protecția socială a cetățenilor este unul dintre obiectivele de bază a Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat deputatul PSRM, Alla Darovannaia, în timpul prezentării Programului social-economic...

Protecția socială a cetățenilor este unul dintre obiectivele de bază a Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat deputatul PSRM, Alla Darovannaia, în timpul prezentării Programului social-economic al formațiunii.

Potrivit deputatului, la 30 de ani de la independența Republicii Moldova în țară se atestă un nivel înalt al sărăciei, unde 25% din populație locuiește sub pragul sărăciei. Se atestă o inegalitate totală dintre veniturile locuitorilor de la sate și orașe, un decalaj enorm în sectorul real și bugetar, iar în sistemul asistenței sociale se înregistrează deficiențe.
Astfel, pentru reducerea decalajului dintre venituri, ieșirea din sărăcie a familiilor cu venituri mici și consolidarea solidarității sociale, blocul propune un standard unic de salarizare prin introducerea salariului minim garantat, stabilirea cotelor de impozitare mai mici pentru salariile medii și mici, majorarea salariilor în următorii doi ani în domeniile bugetare unde lefurile sunt foarte mici, va fi reglementată strict remunerarea conducătorilor întreprinderilor de stat.
Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor își ia angajamentul să majoreze pensia pentru limita de vârstă, astfel ca în 2025 mărimea acesteia să atingă minimul de existență, va fi modificat mecanismul de indexare a pensiilor care va rămâne de 2 ori pe an, doar că va fi minimum cu 20 de procente indexate pensiile medii și mici, va fi eliminat dreptul angajatorului de a concedia salariatul cu vârsta pensionară sau care urmează să atingă acest plafon, va fi îmbunătățit mecanismul de recalculare a pensiilor pentru beneficiarii care lucrează, a pensiilor pentru dizabilitate. De asemenea, va continua practica de acordare a ajutoarelor unice pentru cei cu pensii mici și medii.
În domeniul asistenței sociale va fi asigurată creșterea anuală a cuantumului prestațiilor sociale și va fi eliminată procedura de evaluare a proprietății. Pentru familiile cu mulți copii și venituri mici va fi implementat un program de ajutor alimentar. Persoanele neasigurate vor primi alocații de îngrijire a copilului la nivelul cu persoanele asigurate. Va fi adoptată Legea privind capitalul familial și va fi consolidată asistența socială pentru veterani prin asigurarea acestora cu locuințe.

In this article