O reformă în Sănătate, promovată de guvernul din care făcea parte Maia Sandu, prevedea lichidarea a 12 spitale din Chișinău

Guvernarea PLDM din care a făcut parte și Maia Sandu a avut mai multe tentative, pe parcursul anilor 2012-2013, de a distruge sistemul medical din țară. Declarația a...

Guvernarea PLDM din care a făcut parte și Maia Sandu a avut mai multe tentative, pe parcursul anilor 2012-2013, de a distruge sistemul medical din țară. Declarația a fost făcută de deputatul PSRM, Bogdan Țîrdea, care a prezentat mai multe decizii din acea perioadă menite să lichideze zeci de spitale și vândă la preț de nimic mai multe hectare de teren ce aparțineau acestor instituții.

Așadar, potrivit unui ordin semnat în decembrie 2012 de ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, 17 spitale din Chișinău urmau să fie comasate. Practic, așa-zisa reformă prevedea lichidarea a 12 spitale din cele 17. Printre spitale ce urmau să dispară era și ”Toma Ciorbă”, care a avut una dintre cele mai mari sarcini în perioada de criză COVID-19.

”Ați văzut atunci proteste organizate de Sandu, Grosu, Alaiba. Nu. Erau miniștri, viceminiștri, consilieri ai premierului. Erau parte a echipei și nu puteau să protesteze”, a declarat Țîrdea.

Însă datorită protestelor reprezentanților din sistemul medical, ministrul PLDM, Andrei Usatîi, și-a retras ordinul.

O altă încercare de a slăbi sistemul medical din țară a avut loc în septembrie 2013. Atunci, guvernul Iurie Leancă, din care făcea parte și Maia Sandu, a votat lista privatizărilor a 177 de obiecte, printre care și mai multe spitale, instituții din subordinea AȘM. Este vorba, din nou, de Spitalul ”Toma Ciorbă” cu un teren de 2,8 hectare și Spitalul de ortopedie și traumatologie, cu 2 hectare, ambele situate pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. Este vorba despre aproape 5 ha de pământ, prețul de piață al cărora era de 50 de milioane de euro. De menționat că edificiile acestor spitale sunt incluse în registrul obiectelor protejate de stat, care nu puteau fi supuse privatizării. Tot atunci, a fost scoasă la vânzare și clădirea administrativă a Institutului de Microbiologie și Virusologie.

La ședința prezidată de Leancă a fost și Maia Sandu, și deși mai mulți membri ai guvernului s-au expus împotriva acestor privatizări, Sandu nu a spus niciun cuvânt.

”Doar protestele opoziției, a PSRM, ale medicilor, au salvat aceste spitale. La 7 noiembrie, guvernul Leancă a exclus aceste două spitale din lista obiectelor supuse privatizării”, a menționat deputatul.

În aceiași perioadă, guvernarea PLDM împreună cu administrația liberală a Capitalei intenționa să închidă patru spitale municipale. Este vorba despre Spitalul clinic municipal, Maternitățile nr.1 și nr.2 și Spitalul clinic pentru copii.

”PSRM a organizat zeci de proteste și a salvat aceste patru spitale. Dacă e să luăm terenurile acestor spitale și a spitalelor ”Toma Ciorbă” și de traumatologie vorbim de minim 10 ha de pământ în valoare de 100 de milioane de euro”, a declarat Țîrdea.

Deputatul a amintit și de reforma, începută în 2014 în baza unui Acord de împrumut semnat cu Banca Mondială de Guvernul din care făcea parte și Maia Sandu, care a dus la lichidarea a mai mult de două mii de paturi, echivalent a 12 spitale. Pentru fiecare pat lichidat în spital, guvernările de până în 2019 au luat câte 1715 dolari. Totodată, au fost lichidate și 16 laboratoare medicale și disponibilizate 328 de persoane din sistem.

”Să nu uitați, în fiecare zi, voi, medicii, pedagogii stați sub sabia lui Damocles, de a fi disponibilizați, optimizați, de a rămîne fără de lucru. Maia Sandu este un reprezentant al Băncii Mondiale, al oligarhiei transnaționale, ea va face întotdeauna totul ce vor spune aceste structuri și niciodată nu va asculta durerea unor simpli medici și pedagogi”, a declarat deputatul PSRM.

In this article