O iraniancă a primit 74 de lovituri de bici și o amendă după ce s-a postat pe rețelele de socializare fără vălul

O femeie din Iran, Roya Heshamti, a primit 74 de lovituri de bici din cauză că a „adus atingere moravurilor publice” şi a fost condamnată la plata unei...

O femeie din Iran, Roya Heshamti, a primit 74 de lovituri de bici din cauză că a „adus atingere moravurilor publice” şi a fost condamnată la plata unei amenzi pentru că nu a purtat vălul, a anunţat autoritatea judiciară din această țară.

De la Revoluţia islamică din 1973, purtarea vălului este obligatorie în Iran pentru toate femeile – inclusiv străine -, care sunt obligate să-şi ascundă părul în locuri publice.

„Condamnata, Roya Heshamti, a încurajat permisivitatea (ieşind) în mod nedemn în locuri foarte frecventate la Teheran”, a anunţat sâmbătă seara organul de presă al justiţiei, Mizan Online, potrivit AFP, preluată de News.ro.

„Pedeapsa sa, de 74 de lovituri de bici, a fost executată conform legii şi shariei”, „cu privire la aducere atingere moravurilor publice”, a anunţat Mizan Online.

Avocatul condamnatei, Maziar Tatati, a declarat ziarului reformist Shargh că clienta sa a fost arestată în aprilie, „cu privire la faptul că a publicat o fotografie pe reţele de socializare fără să poarte vălul”.

În ultimele luni, tot mai multe femei au apărut fără văl în locuri publice, în urma contestării declanşate de moartea în septembrie 2022 a lui Mahsa Amini, arestată cu privire la încălcarea acestui cod vestimentar strict.

Avocatul precizează că Heshamti a fost condamnată şi la plata unei amenzi „din cauza nepurtării vălului musulman în public”.

Din cauza unor acte de nesupunere civică din partea femeilor prin nepurtarea vălului, autorităţile au încercat să înăsprească tonul şi au anunţat controale mai multe, cu ajutorul camerelor de supraveghere, şi au arestat actriţe care au pozat fără hijab pe reţele de socializare.

În septembrie, Parlamentul iranian a adoptat un proiect de lege care însăpreşte sancţionarea femeilor care încalcă codul vestimentar.

 

In this article