Numărul judecătorilor de la CSJ va fi redus de la 33 la 20 de magistrați

Reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost votată de Parlament în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi. PROIECTUL de lege a fost votat de 58 de deputați....

Reforma Curții Supreme de Justiție (CSJ) a fost votată de Parlament în prima lectură, în cadrul ședinței plenare de astăzi. PROIECTUL de lege a fost votat de 58 de deputați.

Documentul prevede reorganizarea CSJ, inclusiv revizuirea competențelor Curții Supreme de Justiție. De asemenea, a fost elaborat și un proiect de modificare a procedurii de examinare a cauzelor de către CSJ. Astfel, Curtea Supremă de Justiție va avea competențe mai restrânse și nu va acționa ca o instanță de apel, cum se întâmplă în prezent.

„Printre cele mai importante prevederi ale proiectului figurează reducerea numărului de judecători CSJ. Autorii mai propun modificarea componenței Curții Supreme de Justiție prin asigurarea accesului la funcțiile de judecător CSJ pentru reprezentanții altor profesii juridice, precum avocați, procurori sau profesori universitari în domeniul dreptului”.

Prin acest proiect de lege se urmărește sporirea calității actului de justiție, crearea premiselor pentru uniformizarea eficientă a practicii judecătorești, consolidarea competențelor CSJ, asigurarea numirii unor judecători imparțiali și integri, precum și sporirea încrederii cetățenilor în sistemul judecătoresc.

Proiectul de lege a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru, creat de Ministerul Justiției, iar documentul urmează a fi examinat în a doua lectură în plenul Parlamentului.

In this article