NOVAC: lista candidaților PAS la parlamentare abundă în personaje care sunt implicați în diferite scheme și acțiuni ilegale

Deputatul PSRM, Grigore Novac, susține că lista candidaților PAS pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova abundă în personaje care au grave probleme cu legea, sunt implicați...

Deputatul PSRM, Grigore Novac, susține că lista candidaților PAS pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova abundă în personaje care au grave probleme cu legea, sunt implicați în diferite scheme și acțiuni ilegale.

”Pornim vremuri bune. Așa strigă cei de la PAS. Doar că ne punem întrebarea, pentru ce ați pornit aceste vremuri bune? Pentru narcomani și traficanți de droguri? Sau poate vremuri bune pentru contrabandiștii de alcool sau pentru cei implicați în falsificarea actelor publice? Pentru cei care fac evaziune fiscală? Toate aceste personaje pot fi găsite în lista candidaților PAS”, a declarat Novac.

Deputatul a prezentat astăzi alți doi candidați PAS la parlamentarele din iulie asupra cărora planează mari suspiciuni de lipsă de integritate. Unul dintre aceștia este Boris Marcoci, care în prezent este consilier PAS în Bălți și proprietar al unei companii de construcție. Acesta a câștigat în ultimii doi ani majoritatea licitațiilor pentru lucrările de reparație a drumurilor din oraș. Potrivit unor investigații jurnalistice, firma consilierului PAS a obținut licitații de 30 de milioane de lei.

Totodată, Marcoci și-a tăinuit și averea pe care o deține. Potrivit declarației prezentate la Agenția Națională de Integritate, Boris Marcoci ar avea un singur automobil Toyota RAV4, produs în 2009. În realitate, acesta circulă cu o mașină de lux, Mercedes GLE 2019, prețul căreia ajunge la 70 de mii de euro.

”Viața politică a consilierului PAS este foarte tumultoasă, acesta a reușit în doar câțiva ani să schimbe vreo trei partide. Marcoci a intrat în Parlament în 2010, pe listele PLDM, formațiunea condusă pe atunci de Vlad Filat. Ulterior, acesta a devenit consilier municipal, iar în 2016, după ce la guvernare a ajuns PDM, Marcoci s-a alăturat echipei lui Vlad Plahotniuc. În 2019, afaceristul s-a alăturat echipei Maiei Sandu”, a declarat Novac.

Un alt candidat PAS la funcția de deputat cu probleme de integritate este și fostul Secretar general de la președinție, Andrei Spânu, numit de presa de la Chișinău ”milionar de lux”. Acesta a fost obiectul mai multor investigații jurnalistice după ce s-a aflat că, în puținii ani de experiență de muncă, are trei companii offshore, terenuri, casă de lux. Spânu a diminuat esențial în declarația de avere costul vilei în care locuiește. Acesta a indicat că locuința ar costa 75 de mii de euro, pe când agenții imobiliari susțin că această casă valorează peste 250 de mii de euro. Apar și multe semne de întrebare legate de businessul acestuia din offshore.

Deputatul s-a arătat dezamăgit de lipsa de reacție a Agenției Naționale de Integritate la sesizările depuse de colegii săi de partid asupra averilor tăinuite ale lui Spânu.

”Chemăm ANI să se sesizeze pe ambele cazuri. Să-și facă datoria, dar să nu le ofere protecție politică, pentru că așa le este convenabil la moment”, a declarat deputatul PSRM.

In this article