Noul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, prezentat angajaților

Veronica Dragalin, câștigătoarea concursului pentru funcția de procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), și-a început activitatea în funcția respectivă începând astăzi, 1 august 2022. Aceasta a fost prezentată oficial...

Veronica Dragalin, câștigătoarea concursului pentru funcția de procuroră-șefă a Procuraturii Anticorupție (PA), și-a început activitatea în funcția respectivă începând astăzi, 1 august 2022.

Aceasta a fost prezentată oficial angajaților Procuraturii Anticorupție.

Fotografii de la eveniment au fost publicate de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care a fost prezent și el în sala Procuraturii Anticorupție, alături de președinta Maia Sandu și procurorul interimar Dumitru Robu.

“Împreună cu doamna Președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, am participat în această dimineață la prezentarea șefei Procuraturii Anticorupție, doamna Veronica Drăgălin, care de astăzi își începe activitatea.

Procesul de selectare a procurorului șef al Procuraturii Anticorupție a fost unul complex și realizat după reguli noi, convenite cu mai mulți parteneri de dezvoltare. Într-un final, consider că atât comisia de preselecție, cât și Consiliul Superior al Procurorilor au ales cel mai bun candidat dintre cei care au participat la concurs.

Am reiterat că apreciez foarte mult faptul că doamna Drăgălin a lăsat o carieră de succes în Statele Unite ale Americii și a decis să pună umărul la dezvoltarea Republicii Moldova prin implicarea plenară în lupta împotriva corupției. Dacă vom combate corupția în mod eficient, atunci vor fi create și premisele pentru o dezvoltare durabilă.

Mi-am exprimat încrederea că experiența de lucru în calitate de procuror federal din SUA o va ajuta pe doamna Drăgălin să atingă obiectivele propuse în conceptul de management și dezvoltare instituțională cu care a participat la concurs: combaterea corupției, reformarea instituției prin îmbunătățirea și eficientizarea proceselor.

Cu alte cuvinte, o reformă structurală serioasă, care va face ca Procuratura Anticorupție să devină o instituție puternică și rezistentă în timp, indiferent de schimbările politice sau guvernamentale din țară.

Și, evident, pe lângă reformarea propriu-zisă, este nevoie ca Procuratura Anticorupție să obțină rezultate concrete în domeniul combaterii corupției, rezultate pe care le așteaptă societatea și cetățenii. Vedem în ultima vreme că există unele progrese. Dar, lucrurile trebuiesc accelerate și făcute cu mare grijă. Viteza nu trebuie să prevaleze asupra calității.

I-am urat succes doamnei Drăgălin și am asigurat-o că are tot sprijinul din partea Ministerului Justiției, care este gata să pună umărul la realizarea obiectivelor pe care și le-a propus. Suntem deschiși să promovăm toate modificările legislative care sunt necesare pentru eficientizarea activității organelor procuraturii”, a scris Litvinenco.

Menționăm că Veronica Dragalin a câștigat concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție acum o lună jumătate, însă aceasta a solicitat să-și înceapă munca pe 1 august.

Veronica Dragalin este fiica Elenei Dragalin, fondatoarea organizației Moldova AID, precum și a organizației Moldovan-American Convention.

Reamintim că Veronica Dragalin a promovat toate probele din concursul pentru șefia Procuraturii Anticorupție. La ultima probă – interviul de la CSP – Veronica Dragalin a acumulat cel mai mare scor – 72,15 puncte.

Veronica Dragalin a declarat că ar putea veni în Moldova la începutul lunii iulie, dacă va fi numită în funcția de șefă a PA.

În cadrul probei interviului, Dragalin a spus că Procuratura Anticorupție trebuie să-și recâștige încrederea, iar procurorii trebuie să acționeze fără să ia în considerare apartenența politică a celor certați cu legea.

Veronica Dragalin este procuror-adjunct în Secția de corupție publică și drepturi civile din Biroul procurorului american din districtul central al Californiei și a instrumentat în această calitate numeroase cazuri de corupție mare în Statele Unite.

Ea are o carieră de 11 ani în sistemul de justiție american.

In this article