În cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița, au fost alocate mijloace financiare din Fondul de intervenție al Guvernului, în scopul gestionării crizei refugiaților ucraineni.
Astfel, cca 1,08 milioane lei au fost repartizate angajaților structurilor teritoriale de asistență socială, antrenate direct în procesul de gestionare a fluxului migrațional de refugiați în perioada aprilie-iunie 2022. Alte 3,5 milioane lei vor fi distribuite APL de nivelul II și cca 1,2 milioane – APL de nivel I, pentru pentru întreținerea Centrelor de plasament pentru refugiați. Cu același scop, Ministerului Muncii și Protecției Sociale îi vor fi alocate cca 2,6 milioane lei, iar Ministerului Culturii – alte 296,1 mii lei.
În legătură cu sistarea activității de bază a C.I.E. „Moldexpo” S.A. și lipsa surselor de venit, membrii CSE au dispus ca Ministerul Muncii și Protecției Sociale să acopere cheltuielile de salarizare a personalului antrenat în gestionarea Centrului de plasament temporar pentru refugiați din cadrul instituției.
În scopul asigurării Republicii Moldova cu produse petroliere, membrii CSE au decis să extindă punctele vamale, prin care e permis importul produselor petroliere prin intermediul mijloacelor de transport auto. Astfel, acesta va fi permis și prin punctele de trecere a frontierei de stat moldo-române Giurgiulești-Galați, Cahul-Oancea și Sculeni-Sculeni. La importul produselor petroliere originare din țările membre ale UE, prelevarea probelor de către organismul de inspecție nu va fi necesară, în cazul prezentării declarației de conformitate și a raportului de inspecție, eliberat de un laborator acreditat în Uniunea Europeană.
De asemenea, printre deciziile adoptate se regăsește și stabilirea unui mecanism provizoriu, în vederea reglementării relațiilor comercial-economice desfășurate de către agenții economici din regiunea transnistreană. În acest sens, mijloacele financiare acumulate de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) din plățile pentru energia electrică, consumată de utilizatorii de pe malul drept al Nistrului, vor putea fi utilizate de către agenții economici înregistrați în conformitate cu legislația Republicii Moldova pentru procurarea bunurilor de consum destinate cetățenilor din regiunea transnistreană. Implementarea acestui mecanism provizoriu va fi monitorizată de către un grup de lucru interinstituțional, coordonat de către Viceprim-ministrul pentru reintegrare.
Totodată, a fost prelungit, până la 31 august 2022, termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească”.