CSE Chișinău, în ședință, despre litigiul cu privire la majorarea tarifelor în transportul public. Ceban cere guvernului să renunțe la acțiunea ilegală

Comisia Situații Excepționale Chișinău s-a întrunit astăzi pentru a audia raportul Direcției Transport și Căi de Comunicație privind riscurile atestate în cazul unei eventuale decizii de suspendare a...

Comisia Situații Excepționale Chișinău s-a întrunit astăzi pentru a audia raportul Direcției Transport și Căi de Comunicație privind riscurile atestate în cazul unei eventuale decizii de suspendare a ajustării tarifului în transportul public.

Potrivit primarului general Ion Ceban, s-a constatat că situația în domeniu e gravă și în cazul în care nu s-ar fi intervenit urgent pentru ajustarea tarifului la transportul public, am fi ajuns la o situație de faliment a întreprinderilor RTEC și PUA, inclusiv, există riscul suspendării acestor servicii pentru cetățeni, dacă nu se ajustează prețurile.

„Aceste modificări nu au avut loc din 2009, iar în ultima perioada prețurile mari la benzină, motorină, energie electrică, gaz, piese de schimb și mentenanța unităților de transport au crescut de zeci de ori.

Contestarea de către Cancelaria de Stat a actului administrativ privind ajustarea tarifului este o ingerință în treburile Administrațiilor Publice Locale si de sfidarea legii, or așa acțiuni nu au mai fost făcute ținând cont că Guvernarea a ajustat prețurile la călătoria la transportul interurban, dar si in alte municipii deja a fost majorat.

Solicitarea Guvernului către instanță de anulare a tarifului este un atac politic fără precedent asupra autonomiei locale, în afara cadrului legal, dar și cu încălcarea obligației Guvernului, asumate inclusiv la nivel internațional de a colabora cu bună-credință cu municipalitatea și toate APL-utile din RM”, a declarat Ceban.

Astfel, în urma ședinței, CSE a solicitat Guvernului să renunțe la acțiunea ilegală.

„Așteptăm răspunsul Guvernului. Nu mergeți împotriva propriului popor!

Oamenii au înțeles că odată cu ajustarea tarifelor, unificarea prețului la transportul public si procurarea abonamentelor pentru toate tipurile de călătorii este mai mult un avantaj decât un dezavantaj”, a punctat Ceban.

In this article