Nichita Țurcan: IT este un cluster promițător, este creierul economiei naționale. Vom face tot posibilul pentru a păstra specialiștii acasă

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a elaborat un program pentru dezvoltarea sectorului Tehnologiilor Informaționale (IT), care în următorii ani trebuie să devină motorul economiei Republicii Moldova. Declarația...

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor a elaborat un program pentru dezvoltarea sectorului Tehnologiilor Informaționale (IT), care în următorii ani trebuie să devină motorul economiei Republicii Moldova.

Declarația a fost făcută astăzi, în cadrul unui briefing de presă, de către deputatul PSRM Nichita Țurcan, candidat la funcția de deputat din partea  Blocului Comuniștilor și Socialiștilor la alegerile parlamentare din 11 iulie.

El a spus că programul include patru direcții principale, elaborate de echipa de specialiști ai Blocului după consultarea cu reprezentanți ai sferei IT și studierea bunelor practici din alte țări.

În primul rând, programul prevede crearea a două hub-uri IT în nordul și sudul țării pentru a atrage tineri profesioniști și companii internaționale.

”Este necesar să valorificăm potențialul nu numai al capitalei, ci și al regiunilor: susținând sectorul IT, vom stimula dezvoltarea economiei locale”, a subliniat deputatul.

Cea de-a doua direcție presupune extinderea funcționalității sistemului serviciilor de stat electronice. În special, se propune simplificarea procedurii de obținere a semnăturii electronice.

”Acum procedura necesită mult timp, lista serviciilor publice este limitată, în același timp există multe site-uri care deseori se dublează reciproc. Ne dorim să îmbunătățim întregul proces, astfel încât pe un singur site să fie posibil să-ți înscrii copilul la grădiniță, la școală, să perfectezi orice certificat. Oamenii din generația mea înțeleg cât de ușor este să faci câteva clicuri pe telefon decât să stai la coadă pentru a primi un document”, a explicat Nichita Țurcan.

A treia măsură este de a sprijini liberii profesioniști, freelancerii, care se află astăzi în afara câmpului juridic. În urma numeroaselor consultări cu aceștia, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor propune introducerea IT-patentei – această formă de organizare face posibilă desfășurarea activităților în acest domeniu cât mai simplu și transparent posibil.

O altă măsură prevede introducerea unei cote de impozitare zero pentru start-up-uri și campanii tinere în domeniul IT în primul an, care este cea mai importantă și dificilă etapă a dezvoltării afacerilor în acest domeniu.

”IT este un cluster promițător, este creierul economiei naționale. Vom face tot posibilul pentru a păstra specialiștii și a le crea cele mai favorabile condiții pentru activitate aici, în țară ”, a conchis Nichita Țurcan.

In this article