Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru o Europă pregătită de era digitală

Aderarea Republicii Moldova la Programul Europa digitală, la Zona unică de plăți în Euro și la piața unică europeană, reducerea tarifelor de roaming, recunoașterea reciprocă a semnăturilor digitale...

Aderarea Republicii Moldova la Programul Europa digitală, la Zona unică de plăți în Euro și la piața unică europeană, reducerea tarifelor de roaming, recunoașterea reciprocă a semnăturilor digitale și securitatea cibernetică au fost subiectele abordate în cadrul întrevederii prim-ministrei Natalia Gavrilița cu Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru o Europă pregătită de era digitală.  

Prim-ministra Natalia Gavrilița a declarat că Republica Moldova se află în condiții de război hibrid, fiind înregistrate riscuri cibernetice, dezinformare și alte posibile pericole, însă Guvernul depune eforturi pentru a întări reziliența țării în sectoarele prioritare. În viitorul apropiat, urmează a fi transpusă și directiva europeană NIS2, care va contribui la consolidarea rezilienței Republicii Moldova pe domeniul securității cibernetice.

În cadrul întrevederii a fost abordat și subiectul asigurării concurenței, Republica Moldova fiind în proces de aliniere a cadrului legislativ la cel al UE. În acest sens, au fost create grupuri de lucru comune ce analizează practicile neconcurențiale ilegale pentru a fi eliminate. Totodată, șefa executivului a solicitat pregătirea unui program de Twinning pentru Consiliul Concurenței.

Oficiala europeană a apreciat eforturile Republicii Moldova de a sprijini Ucraina pe diverse domenii, ceea ce este complicat pentru o țară mică și cu resurse puține, și a exprimat deschidere pentru a sprijini Moldova în domeniul politicii ajutoarelor de stat și antitrust, prin creșterea capacităților instituționale, expertiză și transpunerea celor mai bune practici.

„Depunem eforturi pentru semnarea acordului de reducere a tarifelor de roaming cu Uniunea Europeană, iar includerea Republicii Moldova în piața internă europeană va aduce Europa mai aproape de cetățenii noștri”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Un alt subiect de discuții a vizat recunoașterea reciprocă a semnăturilor digitale, ceea ce va facilita atât activitatea persoanelor fizice, cât și a companiilor. Discuțiile la nivel tehnic în acest sens au început în luna ianuarie a.c.

De asemenea, a fost abordat subiectul aderării Republicii Moldova la Zona unică de plăți în euro (SEPA), care facilitează transferurile bancare în Euro între țările semnatare și presupune dezvoltarea de instrumente financiare comune, standarde, proceduri și infrastructură pentru a permite economii de scară.

 

In this article