Moscova: O tânăra a dat foc unei cabine dintr-o secție de votare

O tânără din Rusia a intrat într-o secție de vot din Moscova și a incendiat o cabină de vot în timp ce aceasta striga slogane pro-Ucraina. Potrivit mai...

O tânără din Rusia a intrat într-o secție de vot din Moscova și a incendiat o cabină de vot în timp ce aceasta striga slogane pro-Ucraina.

Potrivit mai multor canale de Telegram rusești, tânăra a fost reținută la scurt timp, iar acum, aceasta riscă până la cinci ani de închisoare.

De menționat că acesta nu este primul caz în care unii cetățeni ruși boicotează alegerile prezidențiale din Rusia. Două tinere au fost reținute polițiști după ce au turnat verde de briliant în urnele unde se aflau voturile.

Breakingnews.md amintește că, începând de astăzi și până pe data de 17 martie, în Rusia au loc alegeri prezidențiale. În buletinul de vot sunt incluși Vladimir Putin și alți trei candidați de fațadă. Actualul președinte candidează pentru al cincilea mandat, după ce în 2020, printr-un referendum, a fost modificată legea supremă a țării, care îi permite să aspire la încă două mandate consecutive.

Realegerea în funcția de președinte îl va menține pe Vladimir Putin la putere până în anul 2030, cu un potențial mandat suplimentar până în 2036, ca urmare a unui amendament la Constituție, adoptat în urmă cu patru ani. Atunci Vladimir Putin va avea 84 de ani.

Pe data de 11 martie, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a anunțat că, în cadrul alegerilor prezidențiale, Rusia ar urma să deschidă șase secții de votare pe teritoriul R. Moldova.

La 12 martie, ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe, unde reprezentanții MAE au menționat că diplomatului rus i-a fost exprimat protest în legătură cu deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană a R. Moldova contrar solicitării MAE.

De menționat că, la 26 ianuarie, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că Rusia va deschide aproape 300 de secții de votare în afara țării pentru alegerile prezidențiale din martie, chiar și în țările pe care autoritățile de la Kremlin le numesc „neprietenoase”, inclusiv R. Moldova.

Pe data de 8 februarie, autoritățile R. Moldova au interzis deschiderea secțiilor de vot pentru alegerile prezidențiale din Rusia oriunde în afara sediului Ambasadei Rusiei la Chișinău.

De la destrămarea Uniunii Sovietice, numai trei persoane au fost alese în funcția de președinte al Rusiei. Este vorba despre Boris Elțin (10 iulie 1991 – 31 decembrie 1999), Dmitri Medvedev (7 mai 2008 – 7 mai 2012) și Vladimir Putin (7 mai 2000 – 7 mai 2008; 7 mai 2012 până în prezent).

In this article