Moscova a fost acoperită de smog şi miros de ars din cauza unor incendii de pădure

Moscova a fost acoperită joi de smog şi de un miros de ars, consecinţă a unor ample incendii de pădure într-o regiune din vecinătatea capitalei ruse, în plin...

Moscova a fost acoperită joi de smog şi de un miros de ars, consecinţă a unor ample incendii de pădure într-o regiune din vecinătatea capitalei ruse, în plin val de căldură.

Potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă al Federaţiei Ruse, 470 de pompieri şi 175 de aparate motorizate, printre care trei avioane şi elicoptere, au fost desfăşuraţi pentru a stinge aceste incendii în regiunea Riazan, la circa 250 de km sud-est de Moscova.

Potrivit ONG-ului Greenpeace, prezent la faţa locului, aceste incendii au afectat o zonă de peste 3.300 de hectare. Pe Telegram, guvernatorul interimar al regiunii, Pavel Malkov, a informat miercuri seară că cel puţin 800 de hectare au fost traversate de flăcări.

Joi dimineaţă, el a afirmat că trei incendii sunt în continuare în curs, pe o suprafaţă de 181 de hectare, inclusiv în rezervaţia naturală a râului Oka şi în parcul naţional Meşciorski, vaste zone mlăştinoase, scrie Agerpres.

„Există o mare probabilitate ca focul să fi fost cauzat de o acţiune umană. Şi căldura, şi seceta persistente creează condiţii favorabile pentru propagarea focului”, a subliniat miercuri Greenpeace. La aceasta se adaugă rafalele puternice de vânt.

ONG-ul precizează că aceste incendii de pădure şi de turbă afectează o zonă deja marcată în 2010 de grave incendii, fumul dens care acoperise Moscova timp de mai multe zile generând grave consecinţe sanitare.

Afectată puternic de schimbările climatice, Rusia a fost lovită în ultimii ani de grave incendii de pădure, în special în Siberia şi în Extremul Orient, zone uriaşe şi greu accesibile.

Sursa: digi24.ro

In this article