Moldovenii se despart de televizoarele, radiourile și frigiderele vechi. Cum sunt colectate și reciclate deșeurile electrice și electronice din țară

Potrivit unor aproximări, anual, în Republica Moldova sunt generate circa 10 mii de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE). Dacă o parte dintre acestea sunt...

Potrivit unor aproximări, anual, în Republica Moldova sunt generate circa 10 mii de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE). Dacă o parte dintre acestea sunt în cele din urmă reciclate, atunci o cantitate importantă de deșeuri ajunge la gropile de gunoi, poluând solul, apa și aerul. Cu toate acestea, în țară există sisteme colective de preluare a deșeurilor electrice și electronice, care reușesc să colecteze cantități tot mai importante de echipamente vechi sau uzate, contribuind la protejarea mediului și motivând populația să aibă o atitudine mai responsabilă.

„Este demonstrat științific că nocivitatea DEEE-urilor este de 10 ori mai mare decât a deșeurilor menajere și, spre regret, în Republica Moldova, doar o mică parte din DEEE-uri sunt colectate și reciclate, restul fiind aruncate la groapa de gunoi și, în consecință, poluează solul, apa, aerul, flora, fauna, ceea ce cauzează diferite maladii, inclusiv în rândul copiilor, și drastic reduce speranța de viață a populației”, a declarat Mihail Caranfil, directorul executiv al sistemului colectiv autorizat Eco Save.

De la an la an, se observă o creștere a numărului de persoane și instituții care solicită serviciile sistemelor de colectare a deșeurilor electronice. Echipamentele care sunt transmise cel mai des spre reciclare de către persoanele fizice sunt frigiderele, mașinile de spălat, televizoarele, fiarele de călcat, aspiratoarele, iar de către instituțiile publice: calculatoarele, imprimantele, procesoarele, monitoarele și tastaturile.

„Cel mai mult se colectează DEEE-uri din mediul urban, aproximativ 75% comparativ cu 25% în mediul rural. Faptul că în mediul rural se colectează mai puțin este influențat de lipsa informării, lipsa culturii reciclării și, nu în ultimul rând, ei preferă să vândă aceste DEEE-uri la fier uzat, care este o practică foarte periculoasă și autoritățile de mediu ar trebui să intervină”, subliniază Mihai Cojocaru, administratorul fundației.

Din deșeurile colectate de fundația Eco Save timp de un an de activitate 33% sunt calculatoare, imprimante și telefoane, 21% sunt becuri, 19% sunt frigidere, 14% – televizoare și ecrane, iar echipamentele de mici dimensiuni reprezintă 7% din totalul deșeurilor colectate.

„Aceste echipamente au în componența lor elemente nocive pentru mediu și sănătate, metale grele sau gaze periculoase, elemente chimice care, odată eliberate în aer, apă sau sol, au efecte dăunătoare pe termen lung asupra hranei noastre, a apei pe care o bem sau a aerului pe care îl respirăm, provocând probleme serioase de sănătate și chiar intelectuale. Astfel, dintre substanțele periculoase conținute în DEEE-uri menționăm următoarele: freonul, substanțele ignifuge bromurate, condensatori cu PCB, cadmiul, plumb, mercur, crom, PVC, etc”, declară Mihail Caranfil.

Sistemul colectiv autorizat Fundația ECO SAVE asigură întregul proces de colectare, transportare, sortare, ambalare, depozitare temporară și exportare către reciclatorul final al deșeurilor de echipamente electrice și electronice și se aliniază standardelor Uniunii Europene privind protecția mediului și asigurarea calității vieții.

„Odată ce DEEE-urile sunt transmise echipei noastre, acestea sunt transportate în România, la unul dintre cei mai importanţi reciclatori. Procesul cuprinde depoluarea, mărunţirea şi separarea metalelor feroase, urmată de cea a metalelor neferoase şi de reciclarea maselor plastice pe care aceste deşeuri le conţin”, a notat Mihai Cojocaru.

Potrivit datelor oficiale, în anul 2019, în lume au fost generate 53,6 milioane de tone de deșeuri electrice și electronice. Din cantitatea totală, cel mult 20% este reciclată corespunzător.

In this article