Moldovenii care muncesc în Rusia vor avea drepturi egale la pensii și prestații sociale

Moldovenii care muncesc în Rusia vor putea avea drepturi egale la pensii și prestații sociale. La Moscova au început negocierile pe marginea proiectului Acordului între Republica Moldova și...

Moldovenii care muncesc în Rusia vor putea avea drepturi egale la pensii și prestații sociale.

La Moscova au început negocierile pe marginea proiectului Acordului între Republica Moldova și Federația Rusă privind securitatea socială. Documentul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, pensiilor de urmaș și ajutor de deces.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, scopul negocierilor este definitivarea Acordului, menit să instituie un nou cadru de garanții sociale pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova, care muncesc în prezent, sau au muncit în Federația Rusă.

Acordul negociat prevede că drepturile la pensie se vor stabili de fiecare stat proporțional stagiului de cotizare realizat pe teritoriul propriu.

Marți, în cadrul „Liniei directe” de la postul de televiziune Primul în Moldova, președintele țării Igor Dodon s-a arătat convins că acordul va fi semnat în primăvara acestui an.

In this article