Moldova va continua să finanţeze cu milioane de lei structurile CSI

Un proiect de hotărâre de Guvern prevede achitarea din bugetul de stat pentru anul 2023 a circa nouă milioane de lei, sub formă de cotizaţii de membru al...

Un proiect de hotărâre de Guvern prevede achitarea din bugetul de stat pentru anul 2023 a circa nouă milioane de lei, sub formă de cotizaţii de membru al Republicii Moldova în diverse structuri ale Comunității Statelor Independente.

Aceasta chiar dacă recent, autoritățile moldovenești și-au anunțat intenția de a retrage Republica Moldova dintr-o parte de acorduri semnate în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI), transmite breakingnews.md cu referire la Mold-street.com.

Cea mai mare sumă plătită de Moldova unei structuri internaţionale

Astfel, din bugetul de stat ar urma să fie achitată cotizaţia de 290.355 de dolari, sau circa 5,81 milioane de lei, pentru statutul de membru la Adunarea Interparlamentară CSI.

Este cea mai mare sumă plătită de Republica Moldova pentru statutul de membru în cadrul organizațiilor internaționale.

Amintim că, pe 2 februarie 2023, deputaţii PAS, adică majoritatea parlamentară, au votat rechemarea reprezentantul Parlamentului Republicii Moldova în Secretariatul Consiliului Adunării Interparlamentare a statelor membre ale CSI, Ion Lipciu, care se află acolo din 2004.

Totodată, proiectul promovat de Ministerul Finanţelor prevede alocarea a 1,55 milioane de lei pentru Comitetul Executiv CSI, alți 359.860 de lei pentru Centrul Antiteroristic al CSI (aceasta în condiţiile în care Rusia practică terorismul în Ucraina), iar pentru Consiliul şefilor de state, şefilor de guverne, miniştrilor afacerilor externe, Consiliul Economic al CSI, la care în ultimii ani Modova practic nu a mai participat – 252.738 de lei.

Cât ne costă statutul de membru în diverse organizaţii internaţionale

Menţionăm că în total pentru anul 2023, în scopul onorării angajamentelor financiare identificate prin cota de membru al Republicii Moldova în cadrul a 67 de organizații internaționale şi regionale, sunt prevăzuți 66,55 milioane de lei, în creştere cu 6,6% sau circa 4,1 milioane de lei față de cele aprobate pentru anul 2022.

Acestea sunt divizate în trei categorii: cinci organizații parlamentare, 55 de organizații internaționale și șapte organizații din cadrul CSI.

“Factorii de bază sunt: creșterea bugetelor organizațiilor internaționale în legătură cu nivelul inflației, sancțiunile internaționale aplicate Federației Ruse ca rezultat al agresiunii militare declanșate în Ucraina (exemplu: Consiliul Europei și Comisia Dunării) și fluctuația cursului de schimb valutar. Alocațiile sunt repartizate în cadrul prezentului proiect conform propunerilor autorităților/instituțiilor publice”, explică Ministerul Finanțelor.

Totodată, instituţia precizează că pentru achitarea cotizațiilor de membru față de organizațiile internaționale vor merge 61,03 milioane de lei (circa 91,7%) și a datoriilor anilor precedenți (Organizația Internațională a Muncii și bugetul unic al CSI) – în sumă de 5,52 milioane de lei – 8,3%.

In this article