Moldova și Turcia vor coopera în domeniul Zonelor Economice Libere

Şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-turce de cooperare economică s-a încheiat ieri la Ankara cu semnarea unui Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul zonelor economice libere. În perioada 26-27...

Şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-turce de cooperare economică s-a încheiat ieri la Ankara cu semnarea unui Memorandum de înţelegere privind cooperarea în domeniul zonelor economice libere.

În perioada 26-27 iulie curent, la Ankara a avut loc cea de-a 10-a sesiune a Comisiei mixte moldo-turcă pentru colaborare economică.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, iar cea turcă de ministrul Sănătății al Republicii Turcia, Fahrettin Koca.

Oficialii au discutat evoluția relațiilor comercial-economice bilaterale dintre cele două țări și potențiale acțiuni ulterioare pentru a spori relațiile investiționale și colaborarea în diferite sectoare de importanță strategică pentru ambele părți.

În acest sens, s-au stabilit principalele domenii de colaborare precum domeniul comercial-economic în baza Acordului de Comerț Liber; dezvoltarea cooperării în domeniul sănătății; muncii și al protecției sociale; agricol, industrial, cultural, educațional și investițional, precum și asigurarea condițiilor favorabile de activitate pentru mediul de afaceri.

Mai mult ca atât, în cadrul ședinței, a fost semnat Memorandumul de Înțelegere privind colaborarea pe domeniul Zonelor Economice Libere.

De asemenea, echipa tehnică a lucrat și a definitivat Memorandumurile de Înțelegere privind colaborarea în domenii precum: standardizarea; protecția mediului; muncii și al protecției sociale, care vor fi semnate în cadrul vizitei Președintelui Turciei, dl Recep Tayyip Erdoğan la Chișinău.

Părțile au apreciat creșterea comerțului bilateral la o valoare de 857 milioane de dolari pentru anul 2021, în creștere cu 53.2% față de anul precedent și au remarcat necesitatea dialogului pentru aprofundarea comerțului bilateral în cadrul Acordului de liber schimb semnat între Republica Moldova și Turcia.

Copreședinții comisiei au menționat că desfășurarea unor astfel de comisii mențin relațiile bilaterale moldo-turce și fortifică angajamentul ambelor părți de a extinde comerțul bilateral.

Comisia mixtă moldo-turcă reprezintă o platformă vastă pentru discuții privind cele mai importante subiecte de pe agenda economico-comercială.

La discuții au participat și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Culturii, Agenției de Investiții, Institutului de Standardizare.

In this article