Moldova și SUA pledează pentru consolidarea relațiilor economice și investiționale

Prim-ministra Natalia Gavrilița a încurajat companiile americane să investească în Republica Moldova, menționând că Guvernul de la Chișinău rămâne concentrat pe crearea unui mediu de afaceri favorabil investițiilor...

Prim-ministra Natalia Gavrilița a încurajat companiile americane să investească în Republica Moldova, menționând că Guvernul de la Chișinău rămâne concentrat pe crearea unui mediu de afaceri favorabil investițiilor interne și externe. Îndemnul a fost făcut astăzi, la Washington, în cadrul întâlnirii prim-ministrei cu reprezentanții Asociației de afaceri americano-central europeană (ACEBA).

Șefa Executivului a subliniat că reformele inițiate în țara noastră continuă, iar autoritățile întreprind eforturile necesare pentru a menține stabilitatea financiară și economică. Drept obiective majore setate în acest context se numără modernizarea și transformarea digitală a economiei, dezvoltarea comerțului electronic și antreprenoriatului digital, asigurarea securității cibernetice și sporirea rezilienței energetice a țării. Totodată, Natalia Gavrilița a menționat că anume angajarea Guvernului în procesul complex de reforme are menirea să asigure un climat atractiv pentru investițiile străine directe.

„Suntem determinați să îmbunătățim climatul investițional și așteptăm cu nerăbdare să explorăm potențialul colaborării cu companiile membre ACEBA. Încurajăm organizarea forumurilor de afaceri RM-SUA, a unor întâlniri de lucru în scopul avansării legăturilor comercial-economice, dar și altor acțiuni care vor contribui la crearea unor noi locuri de muncă și creşterea standardelor de viaţă a cetăţenilor noștri”, a spus Natalia Gavrilița.

Reprezentanții companiilor americane s-au arătat interesați de potențialul economic al țării noastre și au lansat propunerea privind organizarea unei misiuni de afaceri la Chișinău, în luna septembrie. De asemenea, aceștia au vorbit despre proiectele propuse spre realizare în Republica Moldova, inclusiv pentru dezvoltarea infrastructurii vamale, elaborarea soluțiilor digitale, și creșterea capacităților în domeniul energiei regenerabile.

ACEBA este o asociație de afaceri din SUA, care reprezintă o platformă de dialog între directorii corporativi americani și liderii politici din Europa. Asociația are ca membri companii precum Motorola Solutions, Pfizer, Philip Morris International, Pharma, Thermo Fisher, Visa și altele.

In this article