Moldova și Cehia vor intensifica cooperarea în domeniul agroalimentar

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, s-a întâlnit cu membrii delegației Comitetului pentru agricultură din Parlamentul Republicii Cehe, pentru a discuta despre oportunitățile de dezvoltare a cooperării. Cooperarea dintre cele...

Ministrul Agriculturii, Ion Perju, s-a întâlnit cu membrii delegației Comitetului pentru agricultură din Parlamentul Republicii Cehe, pentru a discuta despre oportunitățile de dezvoltare a cooperării.

Cooperarea dintre cele două țări se prevăd în domeniul agriculturii, în particular în sectorul zootehnic, precum și în domeniul agroalimentar, în special diversificarea gamei de produse exportate pe ambele piețe, transmite BreakingNews.

„Întotdeauna am considerat că agricultura este coloana vertebrală a țării noastre. Din păcate Republica Moldova importă multe produse agricole pe care le-ar putea produce în țară, având solul și condiții bune. Vă mulțumim pentru suportul acordat și sperăm că relațiile de colaborare în continuare vor fi în aceeași ascendență”, a subliniat ministrul Ion Perju.

La rândul său, Președintele Comisiei pentru agricultură, Jaroslav Faltynek a vorbit despre principalele obiecte vizitate în perioada aflării în vizită în țara noastră. Oficialul ceh a apreciat vinăriile vizitate și a concluzionat că vinurile din Republica Moldova sunt de o calitate foarte înaltă. De asemenea, membrii delegației au vorbit despre ferma de creștere a animalelor pe care au vizitat-o și discuțiile purtate cu producătorul din țara noastră.

„La nivel mondial vinurile din Republica Moldova sunt cunoscute, dar e mult mai bine să guști și să vezi o singură dată, decât să auzi de mii de ori. Pe parcursul vizitei în țara Dumneavoastră, ne-am convins că aveți vinuri de calitate și care ușor pot concura pe piețele Uniunii Europene.

De asemenea, am văzut o fermă nouă de creștere a animalelor din Zăbriceni. Din discuțiile cu proprietarul am înțeles că statul oferă puține subvenții pentru dezvoltarea sectorului zootehnic, în acest sens, avem câteva lecții de succes pe care am putea să vi le oferim în procesul de integrare europeană a țării voastre, pentru că deținem o experiență de 15 ani ca și membru al Uniunii Europene și la început am făcut aceeași greșeală, de a nu susține suficient sectorul zootehnic”, a subliniat  Jaroslav Faltynek.

La final părțile și-au reconfirmat interesul pentru  consolidarea cooperării bilaterale în vederea susținerii sectorului agricol și agroalimentar din Republica Moldova.

In this article


Join the Conversation