Mitropolia Moldovei a venit cu o reacție, după recomandarea CtEDO privind cuplurile LGBT

Mitropolia Moldovei a venit cu o reacție, după recomandarea CtEDO privind cuplurile LGBT. Astfel, Biserica Ortodoxă din Moldova îndeamnă credincioșii „să ia atitudine, evident, strict în limitele permise de...

Mitropolia Moldovei a venit cu o reacție, după recomandarea CtEDO privind cuplurile LGBT. Astfel, Biserica Ortodoxă din Moldova îndeamnă credincioșii „să ia atitudine, evident, strict în limitele permise de legislația în vigoare a Republicii Moldova, pentru ca o asemenea legalizare și promovare a păcatului să nu aibă loc”. Totodată, Mitropolia s-a adresat autorităților. „Stimați reprezentanți ai puterii, nu sunteți veșnici pe tronul cârmuirii și de domniile voastre depinde cum veți rămâne înscriși în istorie”, se arată în mesaj. 

„Ne aflăm într-o situație îngrijorătoare pentru poporul nostru creștin-ortodox. Este vorba de încercarea de a ni se impune o hotărâre strigătoare la cer pentru conștiința noastră ortodoxă și anume cea a CEDO, din 17 ianuarie a.c., prin care se cere statelor membre ale Consiliului Europei și celor semnatare ale Convenției Europene să recunoască și să protejeze prin lege cuplurile LGBT. Pentru Republica Moldova aceasta înseamnă, în mod obligatoriu, recunoașterea prin lege a cuplurilor de același sex. Precum era de așteptat, reprezentanții infimei minorități homosexuale din țara noastră au profitat de această ocazie pentru a vehicula cu amenințări de a merge în justiție, în cazul în care autoritățile naționale nu le vor înregistra cu acte în regulă cuplurile. Adresarea noastră nu este către membrii acestei minorități, a căror intimitate o respectăm, exprimându-ne dezinteresul față de viețile lor private, dar către autoritățile țării noastre: nu uitați că votul pentru conducerea țării v-a fost oferit de către o majoritate și nu o minoritate, iar această majoritate a cetățenilor, chiar dacă nu e școlită pe la universități apusene, mai știe, Slavă Domnului, să aleagă „neghina din grâu”.

Hotărârea CEDO stipulează că ”Statele semnatare ale Convenției Europene au obligația pozitivă să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBT, indiferent de opinia unui segment din societate”. Ținem să vă amintim că cetățenii creștin-ortodocși nu reprezintă un segment din societate, ci o covârșitoare majoritate. Astfel, cea mai timidă tentativă de a înregistra legal un cuplu gay în țara noastră, va fi urmată de o reacție pe măsură, deoarece astfel de decizii contravin conștiinței eminamente ortodoxe și istorice a poporului. Biserica Ortodoxă din Moldova îndeamnă credincioșii să ia atitudine, evident, strict în limitele permise de legislația în vigoare a Republicii Moldova, pentru ca o asemenea legalizare și promovare a păcatului să nu aibă loc.

Credem că acum e momentul ca fiecare dintre noi, inclusiv legiuitorii țării, să-și pună întrebarea și să-și răspundă sincer: De partea cui sunt? Cea a unui popor care de secole a luptat și și-a câștigat dreptul la existență prin semnul Sfintei Cruci sau de partea celor care vor să ne aducă în Europa prin legiferarea unor păcate strigătoare la cer?

Stimați reprezentanți ai puterii, nu sunteți veșnici pe tronul cârmuirii și de domniile voastre depinde cum veți rămâne înscriși în istorie: ca niște oameni cu demnitate, care respectă istoria, tradiția, cultura și credința poporului care v-a oferit încrederea sau ca niște trădători care promovează ”valori” străine acestui neam, de dragul unor trecătoare beneficii și recunoștințe.

​Pentru a nu lăsa loc de interpretări, reiterăm că Biserica Ortodoxă din Moldova nu s-a opus și nici nu se opune aspirațiilor europene ale țării noastre, însă își dorește ca această integrare să aibă loc cu respectarea adevăratelor valori creștine și istorice ale Europei, o Europă în care Evanghelia lui Hristos este repusă în capul mesei, iar oamenii își cunosc obârșia de chip și asemănare a lui Dumnezeu.

​Fie ca Adevărul să biruiască în cugetul fiecăruia dintre noi. Ne rugăm Domnului să ne dăruiască tuturor înțelepciune și împăcare”, se arată în reacția Mitropoliei.

Decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) a fost pronunțată la data de 17 ianuarie, în cazul Fedotova vs Rusia, care se referă la refuzul Moscovei de a proteja și recunoaște familiile care sunt formate din persoane de același sex. CEDO a stabilit astfel că țările membre ale Consiliului Europei, inclusiv România, trebuie să recunoască prin lege și să protejeze aceste familii, precizează Asociația ACCEPT, printr-un comunicat.

De asemenea, statele semnatare ale Convenției Europene „au obligația pozitivă să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBTI, indiferent de opinia unui segment din societate”, continuă comunicatul citat, precizând că hotărârea CEDO a fost luată în baza „Articolului 8 din Convenția Europeană, care protejează viața de familie”.

În urma acestei decizii istorice, pentru a fi în acord cu Convenția, toate statele semnatare, inclusiv Moldova, trebuie să adopte o formă juridică de recunoaștere a familiilor formate din persoane de același sex și să creeze un cadru legal care să protejeze traiului în comun al acestor cupluri.

Sursa: unimedia.info

In this article